Bosna i Hercegovina     | 06.05.2022. 12:48 |

Doprinos borbi protiv uzurpcije vakufa, roman o Gazi Turali-begu radit će Fajko Kadrić

FENA Saopćenje, Foto/

TUZLA, 6. maja (FENA) - Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tuzla u okviru programa obilježavanja 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa, izdat će roman o tom plemenitom vakifu i vizionaru.

Dogovor o početku istraživanja koja imaju za cilj osiguranje potrebnog historijskog materijala radi pisanja romana postignut je sa književnikom Fajkom Kadrićem. S obzirom na ograničen broj informacija o Turali-begu, istraživanje će iziskivati stanovito vrijeme i veliku predanost.

- Roman o Gazi Turali-begu će biti važan iskorak na polju institucionalnih nastojanja da se pomen o vakifima čuva. Cilj je da se i na ovaj način ukaže na značaj Gazi Turali-bega i njegovog vakufa kroz protekla stoljeća, ali i za našu generaciju koja ga obnavlja i vraća mu značaj koji mu realno pripada - saopćili su iz MIZ Tuzla.

Rješenjem iz 1946. godine od Turali-begova vakufa iz Tuzle bez ikakve odštete oduzete su nekretnine (zemljište) u ukupnom iznosu od 780.660 m2. Na udaru države bile su i druge nekretnine, posebno zgrade i drugi brojni građevinski objekti.

Od svih vakufa u Tuzli do 1959. godine je oduzeta 61 zgrada, a sve su bile izgrađene na gradskom građevinskom zemljištu u površini od 19.654 m2. Do sada je jedino vraćena zgrada vakufa Ahmed-bega Zaimovića kod Jalske džamije.

Pravna borba za povrat ovih vakufa traje i danas, a posljednji predmet se odnosi na zemljište u centru Tuzle. U ovom predmetu je i Ustavni sud BiH donio odluku kojom se poništava nagodba između Grada Tuzle i Tuzla-Remonta kojom je otuđen vakuf Gazi Turali-begove džamije.

Islamska zajednica pozvala je Grad Tuzlu da onemogući sve građevinske radove na zemljištu vakufa Gazi Turali-begove džamije te da, shodno sudskim nalazima, poduzme odgovarajuće pravne radnje, javlja MINA.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavljen roman 'Bezimeni' književnika Srećka Marjanovića

Promocija romana 'Zatvaraj vrata' novinara Ilke Barbarića

Bookstan - Predstavljanje romana "Njen ja" iranskog autora Reza Amirkhanija

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost