Bosna i Hercegovina     | 06.05.2022. 12:04 |

TK - Stipendiranje 23 srednjoškolca nacionalnih manjina

FENA Saopćenje, Foto/

TUZLA, 6. maja (FENA) - Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović potpisao je danas ugovore o stipendiranju 23 učenika srednjih škola romske, ukrajinske, rumunske i albanske nacionalne manjine.

Riječ je o konkursu koji se prvi put realizuje na području TK a kojim Vlada i Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona nastoji pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Izrazivši žaljenje zbog malog broja aplikanata na ovaj konkurs, ministar Omerović je kazao da će pomoć dobiti 20 pripadnika romske, jedan ukrajinske, jedan rumunske i jedan učenik albanske nacionalne manjine.

- Oni će dobiti po 500 KM koje će biti isplaćene u pet jednakih rata. Smatramo da je ovo veoma važno u situaciji kada je inflacija i poskupljenja u toku. Mi želimo da podržimo posebno kategorije stanovništva koje pate pod ovim uslovima a romska i druge nacionalne manjine su jedna od tih kategorija. Mi ćemo i u budućnosti, u toku ove godine, nastaviti da podržavamo ove kategorije stanovništva kroz druge aktivnosti koje Ministarstvo i Vlada predvođena premijerom Halilagićem provodi - kazao je ministar Omerović.

Razlog malom odzivu učenika, prema riječima ministra Omerovića, može biti što je ovo novina.

- Kriteriji su bili veoma jednostavni. Oni su se trebali prijaviti na konkurs, dostaviti određenu dokumentaciju. Dovoljna je bila izjava koja potvrđuje da su pripadnici nacionalne manjine, međutim razne su okolnosti koje su dovele do toga da se prijavi mali broj - rekao je Omerović.

Naglasio je da je Ministarstvo u budžetu za ovu svrhu bilo namijenilo 50.000 KM. Budući da sva sredstva neće biti utrošena Ministarstvo će nastojati na druge načine da ih rasporedi kao podršku tim kategorijama stanovništva, saopćeno je iz TK. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Regionalna konferencija o saradnji na pitanjima nacionalnih manjina (VIDEO)

Dodijeljene Napretkove stipendije studentima koji studiraju u Hrvatskoj

Grad Konjic stipendira 150 studenata i srednjoškolaca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo