Bosna i Hercegovina     | 26.04.2022. 13:23 |

U Tuzli kampanja 'Iskoračimo iz sjene - žene s invaliditetom uključene u zajednicu'

FENA Edin Skokić, Foto: Početak kampanje IC Lotos Tuzla

TUZLA, 26. aprila (FENA) - Informativni centar za osobe sa invaliditetom IC "Lotos" počeo je s realizacijom kampanje pod nazivom "Iskoračimo iz sjene - žene s invaliditetom uključene u zajednicu". 

- IC Lotos niz godina realizuje program podrške namijenjen ženama s invaliditetom. Počinjemo danas s kampanjom koju ćemo narednih dana nastaviti u Bijeljini, Mostaru i Sarajevu. Kampanja se realizuje pod sloganom 'Iskoračimo iz sjene - izgradnja snažnog ženskog vodstva u pokretu osoba sa invaliditetom' s ciljem da se osnaže kapaciteti žena s invaliditetom - kaže Adisa Kišić, službenica za odnose s javnošću u IC Lotos. 

U poslijepodnevnim satima bit će izvedena predstava u kinu "Kaleidoskop" u Tuzli koja je inspirisana istinitim događajima, a tiče se nasilja nad osobama s invaliditetom. 

- Osobe s invaliditetom su u jako teškom položaju, diskriminirajućem. Kao žene s invaliditetom mi smo višestruko diskriminisane. Izuzetna čast mi je što sam bila dio projekta, a imala sam zadatak da pronađem bar jednu ženu s invaliditetom da je izvučen iz sjene. Bilo je teško vratiti takvoj ženi vjeru i samopouzdanje jer takve žene svaku priliku vide kao prijetnju - kaže Selma Plančić, aktivistica u IC Lotos iz Tuzle. 

Realizacija kampanje se nastavlja u drugim gradovima u BiH, a aktivistkinje i aktivisti IC Lotos zainteresiranim građanima će dijeliti prigodne promo materijale. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH - Zakonski urediti sva pitanja bitna za osobe sa invaliditetom

TK među prvima stipendira učenike i studente sa invaliditetom

USAID Turizam objavio Plan za uključivanje osoba sa invaliditetom u turistički sektor BiH

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost