Bosna i Hercegovina     | 07.04.2022. 14:52 |

Bez nezavisnih medija ne može biti slobodnog i informisanog društva

FENA Muhamed Hadžibegić, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Bez slobodnih i nezavisnih medija ne može biti ni slobodnog ni informisanog društva - istaknuto je na panel diskusiji "Integritet medija u vremenu dezinformacija" koja je održana danas u Sarajevu.

Na događaju koji je organizovala Delegacija EU u BiH povodom 30. godišnjice o početka rata, vršilac dužnosti zamjenika šefa Delegacije EU Jurgis Vilcinskas istakao je da EU dugi niz godina podržava slobodu medija u BiH.

Dodao je da se ta podrška ogleda kroz provedbu nekoliko projekata s BHRT-om i brojnim profesionalnim udruženjima na edukaciji novinara. 

- Inače smo u kriznim situacijama podržavali slobodu medija, ne samo u BiH već i u drugim zemljama zapadnog Balkana - naveo je Vilcinskas.

Novinarka Al Jazeere Nadina Maličbegović navela je da su najvjerodostonije one informacije do kojih novinari mogu doći direktno na terenu, posebno u slučajevima sukoba kakav se trenutno dešava u Ukrajini.

Dodala je da se osim toga mogla osloniti i na zvanična obraćanja predstavnika ukrajinske vlade, ali i na informacije koje dijele kolege.

Događaj je okupio etablirane novinare kako bi razgovarali o slobodi medija, problemu manipulacije informacijama, sigurnosti novinara, integritetu i profesionalnom novinarstvu kao kamenu temeljcu demokratije i puta ka EU integracijama.

Grupa od 21 mladog novinara iz regiona zapadnog Balkana učestvovala je na događaju u okviru studijske posete Sarajevu koja ima za cilj da unaprijedi sinergiju među mladim novinarima iz regiona i da podrži saradnju.

Preuzmite VIDEO

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

Održan 8. Innovation day AS Holdinga i nagrađeni najbolji inovatori

M:tel donosi bezbrižnu komunikaciju i na putovanju

Maker.ba - Savršena platforma za inovacije i kreativnost