Bosna i Hercegovina     | 29.03.2022. 19:21 |

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Film o žrtvama porodičnog nasilja prikazan u Mostaru

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 29. marta (FENA) - Projekcija dokumentarno-igranog filma "Bez glasa" Studio Teatra i panel diskusija upriličene su u utorak u Mostaru u organizaciji Udruženja "Dignitet" i Vijeća mladih Grada Mostara.

 

Film "Bez glasa" nastao je u okviru projekta "Prekinite šutnju, ne okrećite glavu- Projekat jačanja svijesti o nasilju nad ženama kroz umjetnost" koji je financirao Američka ambasada u BiH.

- Riječ je o projektu koji potencira jedan veliki problem koji imamo u BiH, a čijem rješenju mogu pridonijeti i mladi ljudi kao i stariji, tako da večeras organiziramo projekciju filma kako bismo čuli priču od jedne žene koja je takvo nešto i doživjela - kazao je predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara Zaim Mehić.

Predsjednica Udruženja za edukaciju i razvoj "Dignitet" Edisa Demić istakla je kako nasilje nije privatna stvar i da na tu temu treba govoriti kad god se ukaže prilika te potaći građane da pričaju o problemima s kojima se susreću i za koje znaju.

- S druge strane, ovdje su i naši psiholozi koji će dati određene savjete. Želim napomenuti da Udruženje Dignitet ima savjetodavnu i pravnu pomoć pa samim time svi oni koji se osjete da mogu nakon panel-dislusije podijeliti s nama određene priče, zatražiti pomoć, mi ćemo im stajati na raspolaganju-naglasio je Demić.

Dodala je kako večeras, također, žele staviti akcent i na nasilje među mladima.

- Pojedine djevojke, nažalost, tolerišu nasilje uzimajući to kao neki vid ljubomore i 'ujedno znak da je nekome stalo' tako da je vrlo važno da se razgraniči šta je to nasilje, koje su to granice, kako prepoznati, šta učiniti i kako se zaštititi - zaključila je.

Film i panel diskusija izazvali su veliko zanimanje mladih, a održani su u Kulturnom centru "Kralj Fahd".

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Zbog velikih vrućina povećan broj intervencija Hitne službe Mostar

U Mostar se vratila struja

Dan digitalne forenzike na Sveučilištu u Mostaru: Povezivanje stručnjaka i inovacija

Promo

Otvorena nova poslovnica Addiko Bank Sarajevo u centralnom dijelu grada

M:tel: Bez prekida u komunikaciji i za vrijeme kolapsa elektroenergetskog sustava

Konferencija Connecto 2024. u Intera Tehnološkom parku u Mostaru