Kultura     | 21.03.2022. 13:05 |

Misija OSCE-a donirala IT opremu Centru protiv krijumčarenja umjetninama u Tuzli

FENA Edin Skokić, Foto: Direktor Jusufović i ambasadorica Kavalec u Tuzli

TUZLA, 21. marta (FENA) - Misija OSCE-a nastavila je partnersku saradnju sa Centrom protiv krijumčarenja umjetninama iz Tuzle, te je u tom cilju ambasadorica Kathleen Kavalec danas u atelju "Ismet Mujezinović", sjedištu Centra, njegovim predstavnicima donirala vrijednu IT opremu. 

Prema riječima ambasadorice Kavalec, Centar protiv krijumčarenja umjetninama je ključni partner OSCE-a u misiji borbe protiv nezakonite trgovine tim vrijednostima. Ocijenila je da nezakonita trgovina kulturnim dobrima predstavlja krupan problem u BiH budući da se nezakonito stečena dobit koristi za finansiranje počinjenja teških krivičnih djela, uključujući organizovani kriminal, pa čak i terorizam.

- Računarska oprema i softverske licence pomoći će da ojačaju kapacitete ovoga centra i da se osigura funkcionalnost, sigurnost i interoperabilnost njihove baze podataka o nestalim umjetninama. Nadam se da će nadležne institucije i partneri iz građanskog društva još bliže sarađivati međusobno i raditi na borbi protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima i time štiti kulturno nasljeđe ove zemlje - kazala je ambasadorica Kavalec. 

Direktor Centra protiv krijumčarenja umjetninama Dženan Jusufović izrazio je zadovoljstvo nastavkom partnerske saradnje sa OSCE-om. Pomaka od 2017. godine, ističe Jusugović, ima. Od formiranja baze podataka prvo se tragalo sa 109 umjetničkih djela, a trenutno se traži 179 umjetničkih djela. 

- Povećana je i baza INTERPOL-a i u koordinaciji sa tom insitucijom u tom prvom periodu tražili smo 14 djela, a 7. februara 2022. godine INTERPOL je ažurirao bazu i trenutno se traga za 33 djela koja su na toj listi. Za Centar protiv krijumčarenja umjetninama posebno je važna donacija OSCE-a jer ćemo imati priliku da prikupljamo nove podatke i razmjenjujemo ih sa drugim kolegama i na kraju naš cilj je da se formira specijalizovana policijska jedinica i baza na nacionalnom nivou i da sav materijal koji Centar protiv krijumčarenja umjetninama prikupi da ustupi državi - podvukao je Jusufović. 

Od 2018. godine Centar protiv krijumčarenja umjetninama sa misijom OSCE-a je realizirao veliki broj projekata vezano za obuke, jačanje integracije granične policije i carine. 

- Aktiviran je prošle godine broj krimilovca vezano za krađu sa arheoloških nalazišta i to je poseban oblik kriminala. Locirana su još četiri umjetnička djela koja su nacionalno dobro BiH i nalaze se na teritoriji Srbije kod privatnog kolekcionara. Tu je pokrenuto niz aktivnosti, a riječ je o djelima iz privatne kolekcije Mulabdić koja su proglašena nacionalnim dobrom BiH - konstatovao je Jusufović. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

OSCE pozdravlja napore Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u borbi protiv korupcije

Aggeler i Jurišić u posjeti Banjoj Luci, Prijedoru i Kozarcu

OSCE čestitao PFBiH na usvajanju Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici

Promo

Završene 14. Sportske igre mladih BiH: Najbolji putuju u Split na regionalno natjecanje

Naručite među prvima u m:tel-u: Galaxy Z Fold6 i Galaxy Z Flip6

M:tel: Dva m:tel prepaid broja po cijeni jednog