Bosna i Hercegovina     | 17.03.2022. 12:57 |

Konferencija 'BiH ide naprijed: Lokalni i održivi razvoj'

FENA Saopćenje, Foto/ Hazim Aljović

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Institut za razvoj mladih KULT u suradnji sa Mrežom za izgradnju mira, i uz podršku Misije USAID-a, okupio je predstavnike nevladinih organizacija, javnog i privatnog sektora na konferenciji ‘BiH ide naprijed: Lokalni i održivi razvoj,’ o temi održivosti nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Izvršna direktorica Instituta za razvoj mladih KULT Šeherzada Halimić kazala je novinarima, prije početka tog skupa, da im je namjera razgovarati o tome kako još bolje iskoristiti sve potencijale i resurse koji postoje u lokalnim zajednicama, da bi lokalni razvoj bio dodatno poboljšan.

- Različite krizne situacije, koje smo prošli i još prolazimo, pokazuju koliko je važno da se možemo osloniti na vlastite snage i što samostalnije odgovoriti na različite izazove sa kojima se suočavamo. Tokom dvodnevne konferencije razgovarat ćemo upravo o tome, a imamo veliku podršku različitih međunarodnih i domaćih organizacija i drugih značajnih aktera koji godinama doprinose lokalnom razvoju koji, u biti, i jeste jedini pravi put ka održivosti naše zemlje - kazala je.

Prema njenim riječima, mnogo organizacija civilnog društva ojačalo je svoje kapacitete koristeći se mogućnostima koje im pružaju partneri u okviru Programa ‘Snaga lokalnog’. Prošli su mnogo edukacija i naučili kako da bolje iskorištavaju lokalne resurse i da tako osnaženi mogu još bolje zagovarati za te održive pozitivne promjene koje, kako je naglasila, svi toliko priželjkujemo.

Program menadžerica ‘Snage lokalnog’ u Mreži za izgradnju mira Snježana Ivandić-Ninković naglašava da je taj projekt počeo prije godinu i pol dana, a podržan je od USAID-a u BiH. To je inovativan pristup razvoju lokalnih zajednica gdje se najviše oslanjaju na, prije svega, organizacije civilnog društva koje aktivno rade u svojim zajednicama i imaju zadatak da na terenu, prema potrebama građana, usmjeravaju određene aktivnosti ali u interakciji s lokalnim vlastima i biznisima.

- Uspjeli smo da radimo mnogo u lokalnim zajednicama i zajedno sa našim partnerima u tom projektu - Institutom ra razvoj mladih KULT, Fondacijom Mozaik, Centrom za građansku suradnju iz Livna i tuzlanskom Fondacijom, uradimo mnogo pogotovo u malim sredinama u kojima su potrebe građana bile, na neki način, zapostavljene - naglasila je.

Kako je kazala, svaka od tih organizacija radi u određenoj oblasti i shodno svojim kompetencijama, pomaže građanima bilo da razviju određena znanja u biznisima ili da u tome na osnovu primjera dobre prakse koji već postoje u Bosni i Hercegovini, uspostave slične inicijative i da ih provedu u djelo.

- Konkretno to znači da ako jedna lokalna zajednica radi na dobrom uključivanju građana u donošenju odluka, što je jako važno u izgradnji demokratskih procesa u BiH, mi slične modele nastojima da prenesemo i u druge zajednice - kaže.

Dodaje da Institut Kult daje stručnu podršku svima, kako onima koji rade u projektu tako i svim drugim akterima koji se pojavljuju u tom procesu a potrebna su im neka od specifičnih znanja da bi izgradili svoje lokalne zajednice.

Za Fondaciju Mozaik, Ivandić-Ninković kaže da radi na značajnoj inicijativi a tiče se usvajanja dijela i setova zakona koji će se odnositi na filantropiju odnosno kako što bolje iskoristiti postojeće resurse te kako motivirati i građane i biznise da daju više za opće dobro.

- Mi smo zemlja koja poznaje humanitarne akcije, ali to još nije u zakonodavnom okviru i jako je važno da imamo legislativu koja će omogučiti i biznisima i građanima da ne plaćaju dodatne poreze da bi pomogli nekome drugome - kazala je.

Za Mrežu za izgradnju mira kaže da je organizacija od 220 drugih organizacija civilnog društva i škola, koja radi prije svega na izgradnji održivog mira u Bosni i Hercegovini.

- Sve informacije iz našeg projekta širimo, dajemo svima na uvid i nastojimo da sve naše aktivnosti povežemo tako da ne bi bilo dupliranja. Naši resursni centri rade u Livnu i Tuzli, oni konkretno rade sa malim organizacijama i daju im određena sredstva da svoje aktivnosti implementiraju na terenu - naglasila je.

Sudionicima današnjeg događaja, upiličenog na Ilidži, video linkom javila se USAID administrator Samantha Power i među ostalim naglasila da je razvoj, koji predvode lokalne zajednice, mjesto iskrenog dijaloga i izvor održivih promjena.

- Vaš rad je ključan izgradnji demokratske, prosperitetne države, koju narodi BiH oduvijek zaslužuju - poručila je.

Kako ističe USAID je, tokom posljednjih 27 godina, radio u partnerstvu sa građanima u BiH, u oba entiteta i u Brčkom, na borbi protiv korupcije, promicanja pomirenja, poticanju građanskog aktivizma, unapređenju demokratskih reformi i vladavine prava te stvaranju novih prilika za razvoj ekonomije.

- Nastavit ćemo raditi zajedno sa vama i ja ću i dalje raditi, sve u mojoj moći, da podržim vaš razvoj i naglasim vaša postignuća. Ovo je odličan temelj i mi želimo ojačati i produbiti naša lokalna partnerstva u godinama koje slijede - poručila je video linkom sudionicima konferencije.

Kako najavljuje organizator, tokom dvodnevne konferencije bit će održana tri panela, a razgovarat će se o ulozi međunarodnih donatora u izgradnji lokalnih kapaciteta, načinima za osiguranje organizacijske održivosti te važnosti lokalnih samouprava u tom procesu.

Preuzmite VIDEO

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana