Bosna i Hercegovina     | 06.02.2022. 11:34 |

U sklopu obilježavanja 'Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca' dodijeljene nagrade

FENA Saopćenje, Foto/ Vicepostulatura

ŠIROKI BRIJEG, 6. veljače (FENA) – Druga večer obilježavanja "Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca" na Širokom Brijegu započela je sinoć molitvom krunice nakon koje je uslijedila misa zadušnica koju je predvodio fra Marin Karačić, župni vikar na Humcu te duhovni asistent Frame u Hercegovini i promicatelj duhovnih zvanja.

U propovijedi je fra Marin pozvao okupljeni puk da čvrsto prione uz svoj korijen, svoga Boga te da slijede primjer pokojnih fratara i vjernih članova puka Božjega.

"Jasno nam je da će biljka ako se otkine od korijena usahnuti. Otkinuta od korijena osuđena je na propast i umiranje. Kako nam onda nije jasno da će se isto dogoditi i nama ako se 'otkinemo' od svoga korijena, od Stvoritelja. Nedostaje nam tada sreće, radosti, nedostaje nam ispunjenosti, a odmaknuli smo se od izvora sreće, radosti i ispunjenosti. Tražimo sreću na krivim mjestima zapustivši molitvu, sakramente i odnos s Bogom. O tome nam svjedoče i Kristove riječi današnjeg evanđelja kada govori da svijet bijaše kao ovce bez pastira", istaknuo je fra Marin.

Naveo je kako zaboravljamo da onu pravu, istinsku vrijednost nosimo u sebi, a ne na sebi.

"Stablo koje ima duboko korijenje ne može se lako slomiti ni poljuljati, a samo ono stablo koje je zdravo u korijenu može donijeti plodove(...)Neka krv naših mučenika natopi naše korijene da se što čvršće vežemo za Krista, da naš život, isprepleten Njegovim naukom, bude snažno svjedočanstvo vjere", kazao je u svojoj propovijedi fra Marin.

Vicepostulator fra Miljenko Stojić dodijelio je nagrade na ovogodišnjem nagradnom natječaju na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Prvu nagradu dobio je fra Šimun Šito Ćorić za pjesmu "Šezdeset i šest", koju je i uglazbio te objavio video spot. Druga nagrada pripala je Maji Matković za rad  "Komadić tkanine", dok je treća nagrada otišla je u ruke Karle Kevo za rad pod naslovom "Otrgnuti od zaborava", priopćeno je iz Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće".

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Obilježavanje 31. godišnjice od zločina na Uborku i Sutini

Obilježavanje 31. obljetnice oslobođenja vojarne 'Stanislav Baja Kraljević'

Obilježena 31. godišnjica zločina u Višegradu: Konačan smiraj za još osam bošnjačkih žrtava

Promo

Sparkasse Banka predstavlja inovativni stambeni kredit za mlade

Raiffeisen transakcijski račun i paket usluga za mala i srednja preduzeća

M:tel: Novi broj online m:agazina donosi novosti iz svijeta tehnologije