Bosna i Hercegovina     | 21.01.2022. 14:00 |

U Goraždu 26. januara obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 21. januara (FENA) - U Goraždu će i ove godine na prigodan način biti obilježen 26. januar - Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda.

U okviru programa koji je razmatran na današnjoj sjednici organizacionog odbora, bit će odata počast svim žrtvama stradalim u Goraždu od kraja novembra 1941. do 26. januara 1942. godine kada su partizanske jedinice ulaskom u Goražde zaustavile pokolj koji su vršili četnici Draže Mihailovića.

Pomoćnica gradonačelnika Samira Drakovac je naglasila da će ovaj značajni datum i ove godine biti obilježen u specifičnim uslovima koje diktiraju epidemiološke mjere.

- Centralni dio obilježavanja će svakako biti aktivnosti na Mostu "Alije Izetbegovića", gdje ćemo imati određena obraćanja i performans uz učešće mladih iz Muzičke škole i iz srednjih škola, a nakon toga ćemo na kraju položiti ruže u rijeku Drinu i time zaokružiti sve te aktivnosti. Ovaj put je to 80 godina od prvog oslobođenja Grada Goražda – istakla je Drakovac.

Naglasila je da je 26. januar jedan od najznačajnijih datuma i događaja u kalendaru Grada Goražda te da je obaveza svih da se sjete žrtava ali i pripadnika partizanskih jedinica koji su zaustavili dalja stradanja u Drugom svjetskom ratu.

- Ono što primarno želimo poručiti to je da pozovemo mlade da dođu da zajedno taj dan obilježimo ovaj jako bitan datum, a da naša poruka bude nada, mir, suživot i prosperitet građana BiH. Osim centralne aktivnosti na mostu, bit će položeno cvijeće i odata počast svim žrtvama Drugog svjetskog rata, možemo reći da je to i odavanje počasti svim žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu, ratu 1992.-1995., sve su to stvari koje želimo na jedan način očuvati i sadržajno njegovati, kako bi bila opomena svim generacijama da se takvo nešto ne doživi bilo gdje, a pogotovo na prostoru BiH - dodala je Drakovac.

Najavila je da će, pored ostalih, svoj doprinos obilježavanju ovog datuma dati i predstavnici udruženja koji njeguju tekovine antifašističke borbe iz drugih gradova BiH, koji svake godine prisustvuju ovim događajima.

- Sve naše goste pozivamo i da posjete Gradsku galeriju gdje imamo jako interesantnu i sadržajnu izložbu našeg sugrađanina Jakuba Hubjera a to je "Sunce u skulpturi", jedan poseban, sadržajni oblik izražaja koji ipak daje budućnost, svjetlo i Sunce koje na kraju predstavlja osnov našeg života i budućnosti na ovim prostorima - kazala je pomoćnica gradonačelnika Goražda.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije