Regija     | 19.01.2022. 19:36 |

Mladi slovenski liječnici bi u inozemstvo, stariji u privatnu praksu

FENA Agencije

LJUBLJANA, 19. siječnja (FENA) - Liječnici u Sloveniji nezadovoljni su svojim položajem i plaćama, imaju sindrom "pregorjelosti" na poslu nakon skoro dvije godine pandemije covida-19, a mnogo mladih liječnika razmišlja o odlasku u inozemstvo.

 

To su pokazala istraživanja i ankete provedene među liječnicima, što su ih u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani predstavila slovenska Liječnička komora.

Kako je izjavila predsjednica komore Bojana Beović, skoro trećina mladih liječnika prema provedenoj anketi razmišlja o odlasku u inozemstvo, gdje su plaće i uvjeti bolji, a oko polovice svih liječnika razmišlja o izlasku iz sustava javnog zdravstva, bilo u inozemstvo ili u privatnu praksu.

Ne želimo postati država koja bi izvozila vrhunsko obrazovani kadar, rekla je Beović, iznoseći i podatke po kojima u Sloveniji nedostaje mnogo liječnika, njih oko 1000 kako da bi se približila europskim standardima u zdravstvu.

Na konferenciji su liječnici posebno upozorili na preveliku opterećenost primarnog javnog zdravstva i probleme obiteljskih liječnika zbog čega je interes za tu specijalizaciju skoro nestao, ali i niske plaće liječnika na početku karijere.

"Nedostatak liječnika u primarnom zdravstvu je kritičan", kazao je novinarima Rok Ravnikar, predsjednik odbora za osnovno zdravstvo pri Liječničkoj komori Slovenije.

Obiteljski liječnik u svojoj ambulanti ima u prosjeku samo 7 minuta za pacijenta, a ima i mnoga druga zaduženja.

Zbog epidemije covida-19 liječnici u primarnom zdravstvu imaju sada barem 40 kontakata dnevno koji se tiču samo koronavirusa, a uključuju nas i na punktovima za uzimanja uzoraka i centrima za cijepljenje", kazao je Ravnikar, dodajući da istraživanja pokazuju kako je velik dio liječnika iscrpljen, odnosno imaju sindrom "pregorjelosti" na poslu, prenosi Hina.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Britanskim konzervativcima prijeti najgori rezultat u historiji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta