Bosna i Hercegovina     | 19.01.2022. 11:15 |

USK - Zdravstveni radnici i demobilisani borci pred skupštinskom salom

FENA Muhamed Sadiković, Foto: Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 19. januara (FENA) - Skupštinske zastupnike koji na današnjoj redovnoj sjednici odlučuju o Prijedlogu ovogodišnjeg budžeta Unsko-sanskog kantona (USK), pred salom za sjednice dočekali su nezadovoljni zdravstveni radnici i demobilisani borci.

Više od dvije hiljade zdravstvenih radnika u ovom kantonu zahtijeva hitnu isplatu decembarske plate. Isplate sredstava  zdravstvenim  radnicima blokirane su zbog nefunkcionisanja Kantonalne skupštine, odnosno neusvajanja ovogodišnjeg Budžeta ili Odluke o privremenom financiranju, te Financijskog programa i plana Zavoda zdravstvenog osiguranja. 

- Žalosno je da na ovakav način i na ovoj hladnoći moramo tražiti ono što smo itekako zaradili. Nadamo se da barem u ovom slučaju, kada je u pitanju egzistencija ljudi, neće biti politikanstva i političkih igara. Tražilo sam i priliku da se direktno obratim skupštinskim zastupnicima rekao je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić", Elvir Hrustanović.

Nepostojanje definisane skupštinske većine sada bi moglo ugroziti i isplatu boračkih naknada, ali i značiti potpunu financijsku blokadu kantona. Kantonalni premijer Mustafa Ružnić u najavi današnje sjednice rekao je kako bi se ovakva situacija mogla direktno odraziti na egzistenciju više od deset hiljada korisnika Budžeta. Potvrdio je i da je sve navedeno razlog zašto se o Prijedlogu budžeta raspravlja po hitnoj proceduri, ali predložio i da Financijski program i plan ZZO USK bude prva tačka Dnevnog reda današnje sjednice.

S druge strane, predstavnici opozicionih političkih partija naglašavaju kako se ovakav scenario ponavlja iz godine u godinu, te da je, prema njihovim riječima, to zapravo najbolji pokazatelj nesposobnosti premijera i ostalih članova ovog saziva Vlade, odnosno njihovih političkih stranaka.

Sjednica je počela u 10 sati, bez ikakvih relevantnih informacija o njenom mogućem ishodu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Usvojeni prijedlozi zakona o javnim priredbama i slobodi mirnog okupljanja u USK

HNŽ: Zdravstvenim radnicima policija nije dala odobrenje za prosvjedni skup, ali mogu šetati

Skupština USK ovogodišnji prijedlog budžeta razmatra na sjednici 6. aprila

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo