Svijet     | 15.01.2022. 11:19 |

Njemački ljekari urgiraju vakcinisanje dok sedmodnevna incidencija dostiže nove rekorde

FENA Internet

BERLIN, 15. januara (FENA) - Njemačka je objavila rekordnu sedmodnevnu incidenciju od 497,1 zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika, izvijestila je u subotu nacionalna agencija za kontrolu bolesti, iako su stručnjaci upozorili da je pravi pokazatelj hospitalizacije.

Ovo je najveća sedmodnevna stopa incidencije od početka pandemije i u poređenju sa 470,6 dan ranije, saopćio je Institut Robert Koch (RKI) u Berlinu.

Agencija je također prijavila 78.022 nove infekcije u periodu od 24 sata, u odnosu na 55.889 infekcija prije sedmicu dana, prenosi dpa.

Agencija je u petak saopćila da je u sadašnjem sedmodnevnom periodu u bolnice primljeno 3,23 oboljela od koronavirusa na 100.000 stanovnika, u odnosu na 3.09 u četvrtak. Brojka se ne ažurira tokom vikenda.

Brojka je ponovo porasla prvi put u nekoliko dana, navodi agencija za kontrolu bolesti.

Ministar zdravlja Karl Lauterbach izjavio je u petak da je "na snazi pravi paket mjera" za smanjenje trenutnog omikronskog vala pandemije koronavirusa, čak i dok svakodnevno nove infekcije vrtoglavo rastu.

U posljednjih nekoliko sedmica, savezna vlada i savezne države usvojile su stroža pravila za kontakt - posebno kada su u pitanju nevakcinisane osobe - i skratile karantene.

Prenosiviji omikron soj Covid-19 sada prevladava u Njemačkoj, naovdi RKI, dovodeći zemlju u "novu fazu pandemije", rekao je predsjednik RKI-ja Lothar Wieler.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo