Bosna i Hercegovina     | 15.01.2022. 10:52 |

Dedić u posjeti Prijedoru: BiH ćemo graditi i pobijediti one koji žele podjele

FENA Saopćenje, Foto/ Press SDA

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Potpredsjednik SDA BiH Šemsudin Dedić i član Predsjedništva SDA BiH Senad Bratić su, nakon posljednjih incidentnih situacija koje su bile motivirane vjerskom i nacionalnom netrpeljivošću, u petak posjetili povratnike u Prijedoru.

 

 

U delegaciji SDA bili su i predsjednik Regionalne organizacije SDA Bosanska Krajina-Prijedor Nedžad Bešić, predsjednik Kantonalne organizacije SDA USK Jasmin Musić, općinski načelnici Sanskog Mosta, Bužima, Bosanskog Petrovca i drugi stranački aktivisti.

Visoka delegacija SDA je obišla i radnike u proizvodnim preduzećima, poljoprivrednike na njihovim farmama, Čaršijsku džamiju u Prijedoru, čiji je imam Omer ef. Redžić posljednjih dana bio na udaru prijedorskih nacionalista i huligana, te prisustvovao zajedničkoj sjednici RO SDA Bosanska Krajina-Prijedor i KO SDA Unsko-sanskog kantona.

- Prijedor predstavlja jednu multietničku sredinu u kojoj se moraju spriječiti, osuditi i kazniti pojedinci za ovakve ekscesne situacije. Zajednički svi građani ovog grada treba da nastave graditi dobre odnose, provoditi projekte koji će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i boljem kvalitetu života svih građana, uz veliku podršku i pomoć dijaspore. Pozivam sve građane Prijedora da pobijede one koji žele podjele i time zajednički nastavimo graditi BiH - kazao je potpredsjednik Dedić.

Na sjednici RO SDA Bosanska Krajina-Prijedor i KO SDA Unsko-sanskog kantona nakon šire diskusije usvojeno je šest zaključaka a kojima osuđuju napade na povratnike bošnjačke nacionalnosti i traže od policije RS informaciju o poduzetim mjerama u sankcionisanju počinilaca ovih nemilih događaja.

Od Vlade USK traže da u Budžetu USK planira sredstva za podršku projektima povratnika na području Prijedorske regije.

- Putem naših predstavnika inicirat ćemo u Skupštini Kantona i općinskim/gradskim vijećima s područja Unsko-sanskog kantona i Regije Prijedor da jednom godišnje razmatraju na sjednicama svojih zakonodavnih organa informaciju o stanju povratnika na njihovom području - jedan je od zaključaka.

Pozivaju Vladu USK-a da obiđe povratnike na području Prijedorske regije i općine ove regije kako bi sagledali mogućnosti podrške, te da će Regionalna organizacija SDA Bosanska Krajina-Prijedor i Kantonalna organizacija SDA USK formirat će zajednički tim za dijasporu.

Također će Regionalna organizacija SDA Bosanska Krajina-Prijedor i KO SDA USK održavati najmanje jednom tromjesečno zajedničku sjednicu, saopćeno je iz Press službe SDA.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije