Kultura     | 12.01.2022. 14:32 |

Historijska inicijativa - Zemaljski muzej BiH kao nastavna i naučna baza Univerziteta u Sarajevu

FENA Kanita Aliagić, Foto:

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu (UNSA) i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine pokrenuli su danas inicijativu da ta muzejska institucija bude proglašena naučno-nastavnom bazom UNSA.

- Krećemo u proces spajanja dvije najvažnije naučno-istraživačke ustanove u BiH, Univerzitet u Sarajevu i Zemaljski muzej BiH. Nakon završetka procesa, Zemaljski muzej BiH bit će proglašen naučno-nastavnom bazom UNSA – kazao je premijer KS Edin Forto na konferenciji za medije.

Na taj način, pojasnio je, sistemski će se riješiti veći dio finansiranja Zemaljskog muzeja BiH, ali će će također kroz saradnju te dvije institucije, nauku i istraživanje pružiti mogućnost rasta i razvoja.

- Zemaljski muzej je blago BiH i od sada ćemo ga tako i tretirati. Kroz naučno-istraživački rad ćemo spojiti dvije najvažnije ustanove u cijeloj BiH. Vlada KS ima privilegiju da pomogne u tom procesu - zaključio je Forto.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj je kazao da ih je nebriga državnih organa koji su dužni da brinu o Zemaljskom muzeju BiH potakla da na UNSA iznađu model saradnje, te da blago koje baštini taj muzej približe studentima i široj akademskoj zajednici, posebno mladim istraživačima.

Škijelj naglašava da se današnjom inicijativom stvara novi put i otvaraju nova vrata za budućnost istraživanja silne građe koje su generacije istraživača u Zemaljskom muzeju BiH prikupljale, obrađivale i muzejski prikazivale čitavom svijetu više od 130 godina.
 
Najavio je da će danas, a najkasnije sutra, podnijeti pisanu inicijativu prema jednom broju organizacionih jedinica sa upitom da se izjasne da li podržavaju Inicijativu da Zemaljski muzej BiH bude nastavna i naučna baza Univerziteta u Sarajevu.

Nakon toga će Senat UNSA krajem januara na sjednici donijeti odluku da Zemaljski muzej BiH proglasi nastavnom i naučnom bazom UNSA jer je ocijenjeno da je on neophodan za veliki broj studijskih programa na Filozofskom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu, Akademiji likovnih umjetnosti i druge.

Prostori Zemaljskog muzeja BiH su jako interesantni i za druge organizacione jedinice, ali za te tri čije se zbirke i kolekcije nalaze, odnosno, koje direktno imaju interes da podrže inicijativu. Škrijelj je pojasnio da će s odlukom Senata UNSA ići na Upravni odbor UNSA i time zvanično krunisati odluku da je Zemaljski muzej nastavna i naučna baza UNSA.

To će, kazao je, stvoriti preduslove da u predstojećem periodu potpišu ugovor između UNSA, Zemaljskog muzeja BiH i Vlade KS, da urede međusobne odnose.

Današnjom inicijativom, ocijenio je on, dolaze bolji dani za Zemaljski muzej BiH i Univerzitet u Sarajevu u domenu saradnje koja će biti intenzivnija.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić smatra da je današnja inicijativa dokaz da je za svaki problem moguće pronaći rješenje, te zahvalio svima što su u ovom slučaju iznašli modalitet.

Iako je proteklih 30 godina bilo velikih problema u vezi sa opstankom Zemaljskog muzeja, Sijarić je kazao da treba ići naprijed, šta se može spasiti i unaprijediti.

- U dogovor, inicijativu, ulazimo kao ravnopravan partner sa Univerzitetom koji ima puno zaposlenih, sa više organizacionih jedinica i većim budžetom. Mi imamo malo zaposlenih, bez budžeta, ali ono što imamo je struktura koja savršeno funkcionira više od 130 godina. Ovim dogovorom nećemo narušiti strukturu i nadamo se da će doći do značajnog unapređenja, ne samo u korist Muzeja ili Univerziteta već u korist društva - zaključio je.

Izrazio je nadu da će inicijativom biti otvorena mogućnost da se u narednom periodu popune radni kapaciteti Zemaljskog muzeja BiH, unaprijedi njegova djelatnost i time otvore mogućnosti za brojne kvalitetnije saradnje, naučna istraživanja i druge djelatnosti koje Muzej baštini.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, osnovan 1888. godine, predstavlja najstariju muzejsku instituciju u BiH koja  zbirkama i arhivskom građom materijalno svjedoči o historiji ovih prostora. Uloga i naučno-istrazivački značaj tog muzeja su nemjerijivi, a tokom decenija postojanja baštinio je najznačajniji dio kulturnog i nacionalnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Vlada KS - Usvojen program utroška sredstava za zdravstvenu zaštitu životinja i sigurnost hrane

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo