Bosna i Hercegovina     | 07.01.2022. 10:00 |

Pomoć 'Merhameta' Njemačke u 2021. za socijalno ugrožene građane BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. januara (FENA) - “Merhamet” Njemačke osigurao je, uz podršku Bosanaca i Hercegovaca koji žive i rade u toj državi, u 2021. godini raznu vrstu pomoći za socijalno ugrožene građane Bosne i Hercegovine. Pomoć, vrijedna oko 330.000 KM, podijeljena je širom BiH posredstvom krovne organizacije HO “Merhamet” MDD. 

Samo za ramazansku akciju, “Merhamet” Njemačke osigurao je 82.000 KM, a pomoć je bila namijenjena za rad “Merhametovih” narodnih kuhinja u BiH odnosno pripremu obroka za korisnike kuhinja i migrante, za nabavku 1.380 prehrambenih paketa za socijalno ugrožene porodice, a u akciji “Kinderkarawane”, koju “Merhamet” Njemačke organizira svake godine prikupljeno je oko 25.000 KM namijenjenih za pomoć djeci iz porodica u stanju socijalne potrebe.

“Merhamet” Njemačke je, između ostalog, organizirao i novogodišnju akciju, a osigurano je 2.235 novogodišnjih paketića za djecu, uzrasta 3 do 13 godina. Paketići su podijeljeni djeci tog uzrasta u Jajcu, Jezeru, Šipovu i Mrkonjić Gradu, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Ukupna vrijednost tih paketića je oko 33.000 KM.

“Merhamet” Njemačke osigurao je i brojne druge vrste pomoći poput stipendija za djecu siromašnih porodica, građevinski material za obnovu ruiniranih kuća socijalno ugroženih porodica, sredstva za protezu za demobilisanog borca te za liječenje pojedinih osoba. 

Predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac zahvalio je “Merhametu” Njemačke za značajnu pomoć osiguranu za socijalno ugrožene porodice u BiH. Izrazio je zadovoljstvo što je, i u 2021. godini, potvrđeno da je “Merhamet” velika i dobro organizirana porodica, kojoj pripada i “Merhamet” Njemačke, saopćeno je iz te humanitarne organizacije.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Islamska zajednica u Gazi podijelila bajramske pakete

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana