Politika

Čelnici Brčkog 2021. godinu ocijenili zadovoljavajućom

Saopćenje

BRČKO, 30. prosinca (FENA) - Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić i predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić na novogodišnjoj konferenciji za medije održanoj u četvrtak u Brčkom osvrnuli su se na aktivnosti novoformirane vlasti tijekom 2021. godine.

U svom govoru gradonačelnik je podsjetio da je novoimenovana brčanska Vlada, koja je s radom započela 19. siječnja ove godine, usvojila dva proračuna i dva rebalansa proračuna primjenjujući novi zakon o proračunu uz sve prateće podzakonske akte, te je naglasio bitne dokumente koji su usvojeni poput Strategije razvoja Distrikta, kao i projekte koji se privode kraju, a to su kupalište u Brezovom polju, rekonstrukcija stadiona malih sportova Blatuša, premještanje gradske fontane Ribica, priopćeno je iz Vlade Brčkog.

"Pokrenuli smo realizaciju projekata u našem gradu osluškujući potrebe naših građana, u želji da Brčko bude lokalna zajednica za primjer, kao što su uljepšavanje užeg centra grada i rekonstrukcija objekata u pješačkoj zoni, utopljavanje zgrada Doma zdravlja i bolnice, trasiranje autoputa kroz područje Distrikta, koji će činiti buduću dionicu autoputa Beograd-Sarajevo", istaknuo je Kadrić.

Podsjetio je da je Vlada započela s intenzivnom realizacijom poslovnih inicijativa renomiranih kompanija, te da se od tih inicijativa očekuju benefiti za građane Distrikta i stvaranje pravnog ambijenta koji će u budućem periodu privući i povećati dolazak investitora na područje Brčkog.

"Uz podršku Svjetske banke pred nama su četiri važna projekta: izgradnja centra za upravljanje čvrstim otpadom, sanacija postojeće deponije i njeno uređenje, uređenje obale rijeke Save, regulacija korita rijeka Brke i Blizne", kazao je gradonačelnik.

Predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić opisao je godinu koja je na izmaku kao zadovoljavajuću, uzimajući u obzir okolnosti u kojima je djelovala i Vlada i Skupština, prije svega misleći na uvjete uzrokovane pandemijom koronavirusa.

"Mislim da smo pokazali visok stupanj odgovornosti, budući da je Vlada formirana najranije od svih izvršnih vlasti na prostoru BiH i mislim da je to pokazalo i odredilo pravac djelovanja ove vladajuće većine. Dakle, postignuta je suglasnost o izboru gradonačelnika, predsjednika Skupštine i krenulo se u realizaciju značajnih projekata", izjavio je Milić.

Naglasio je i značaj formiranja Ureda za prevenciju korupcije, naročito u smislu zaštite onih koji prijavljuju korupciju.

"U svakom slučaju, podijelit ću optimizam za 2022. godinu, u nadi da će biti bolja nego ova koja je na izmaku, kako u pogledu epidemiološke situacije, tako i u smislu stvaranja uvjeta za ekonomski razvoj Distrikta, što znači da će mladi tražiti svoju perspektivu i graditi na prostoru Brčkog i da će oni koji su otišli iz ovog grada naći motive da se vrate i da zajednički kreiramo i provodimo politike", dodao je Milić.

(FENA) R. G.
Vezane vijesti