Svijet     | 29.12.2021. 10:34 |

Brod Geo Barents uplovio u luku na Siciliji s 560 migranata

FENA Internet, Foto/ Foto:MSF

RIM, 29. decembra (FENA) - Spasilački brod Geo Barents sa 560 migranata pristao je u sicilijanskoj luci Augusta nakon više od sedmice čekanja na moru, izvijestili su talijanski mediji.

U početku su evakuirani samo pojedinci kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, izvijestila je novinska agencija ANSA, dok će se ostali spašeni migranti iskrcati u srijedu.

Organizacija Ljekari bez granica (MSF), koja upravlja brodom, u tweetu je objavila da su među onima koje je Geo Barents spasio  i žena u osmom mjesecu trudnoće, maloljetnici bez pratnje od 12 godina i "ljudi koji su pretrpjeli seksualno nasilje i užasno zlostavljanje".

Brod  je proveo nekoliko akcija spašavanja otkako je 15. decembra stigao u središnji Mediteran. Posljednje spašavanje obavljeno je na Božić.

Njemački brod Sea-Watch 3 trenutno također čeka sigurnu luku sa 440 spašenih migranata. Vlasti su već evakuirale veći broj migranata s tog broda zbog lošeg zdravlja, tvrdi  vlasnik plovila, nevladina organizacija Sea-Watch, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta