Bosna i Hercegovina     | 07.12.2021. 13:21 |

Usvojen završni dokument Sinode koji će sutra biti predat kardinalu Puljiću

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Povodom svečanog zaključenja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije, koje će biti u srijedu, 8. decembra u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, nadbiskup vrhbosanski i predsjednik Sinode kardinal Vinko Puljić, generalni tajnik Sinode i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Mario Bernadić te generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije i voditelj eklezijalno-pravnog sinodskog povjerenstva Slađan Ćosić ukazali su na značaj sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Biskupijska sinoda jedan je, kako je rečeno, od najvažnijih događaja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u posljednjih 30 godina.

Poslije svečanog otvorenja koje je bilo 11. septembra te održanih pet zasjedanja na kojemu su članovi Skupštine raspravljali o Radnom dokumentu Sinode i nakon što su povjerenstva pripravila Završni dokument isti su, apsolutnom većinom, potvrdili članovi Skupštine te će on biti predan kardinalu Puljiću 8. decembra na svetkovinu Bezgrešnog začeča Blažene Djevice Marije.

Time će Sinoda doživjeti vrhunac budući da je pripremno razdoblje započelo još 2012. godine.

Generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije i voditelj eklezijalno-pravnog sinodskog povjerenstva Slađan Ćosić istakao je da će Završni dokument koji će sutra biti svečano predat kardinalu Puljiću na daljnje upravljanje jeste prije svega jedan savjet određenog broja svećenika, časnih sestara, vjernika laika o svemu onome što se tiče života Crkve.

-Eklezijalno-pravno područje, pastoralno, religiozno-pedagoško, liturgijsko i medijsko, to su dakle savjeti iz tih oblasti predstavnika cijele nadbiskupije - kazao je Ćosić.

Kardinal Puljić istakao je da je riječ o dokumentu koji treba provesti, te bi se on mogao promatrati i kao reforma, a i kao strategija Katoličke crkve.

-Geslo sinode je 'Sve obnoviti u Kristu'. Bitno je kako danas svjedočiti, navještati Evanđelje, kako biti vjerodostojan katolik u ovim vremenima i na ovim prostorima - istakao je Puljić.

Sinoda bi, kako je podvukao kardinal, trebala pokušati ostvariti svoje poslanje te je zaključcima obuhvaćen cijeli život, i kroz njih sva područja na kojima bi se trebalo i moralo činiti.

Govoreći o mogućnostima nekih budućih sinoda, predstavnici Nadbiskupije vrhbosanke istakli su da je riječ o procesu koji je obavezan unutar Crkve i koji se odvija po potrebi.

-Sinoda će biti. Ali možda za 30, 50 godina. Znači ne znamo da će biti u našem vremenu - kazao je generalni tajnik Sinode i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Mario Berna.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana