Bosna i Hercegovina     | 03.12.2021. 12:14 |

OHR - Prava građana su najvažnija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Prevazilaženje političke krize u Bosni i Hercegovini neophodno je kako bi ova zemlja preusmjerila fokus na ozbiljne socio-ekonomske izazove s kojima se njeni građani suočavaju, a ti izazovi predstavljaju teškoće za sve i podstiču odlazak talentiranih mladih ljudi, rekao je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt tokom razgovora u Londonu s britanskom državnom sekretarkom za vanjske poslove, poslove Commonwealtha i razvoj Elizabeth Truss.

Visoki predstavnik je tokom razgovora s državnom sekretarkom Truss rekao da je dugogodišnja podrška Velike Britanije Bosni i Hercegovini i Dejtonskom mirovnom sporazumu nezamjenjiv element u očuvanju mira i da angažman Velike Britanije i dalje ima značajnu ulogu u pogledu ekonomskog oporavka zemlje.

Visoki predstavnik je predložio da se napori fokusiraju na ekonomsku saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i potrebu da se pomogne snažnijem angažmanu posebno mlađe generacije kako bi se prevazišli stari segregacijski narativi.

Visoki predstavnik je izrazio uvjerenje da će revitaliziran i fokusiran pristup međunarodne zajednice rezultirati time da Bosna i Hercegovina brzo postane „mirna, stabilna država koja je nepovratno na putu evropske integracije“.

Tokom posjete Londonu, visoki predstavnik je također razgovarao s ministricom za Evropu i Amerike Wendy Morton, savjetnikom britanskog premijera za međunarodne poslove i zamjenikom savjetnika za nacionalnu sigurnost Davidom Quarreyem te sa ministrom za oružane snage Jamesom Heappeyem.

Visoki predstavnik Schmidt se sastao i s članovima svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu, čiji je cilj jačanje odnosa i saradnje između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Brnabić: BDP Srbije je vrijedan skoro 70 milijardi eura

Pistorius nakon sastanka sa Schmidtom: Očekujem našu saradnju i u buduće

Velika Britanija: Hiljade okupljenih u Londonu pozvalo na hitan prekid vatre u Gazi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'