BiH i Euro integracije

Predstavljen Javni poziv za prijavu projekata Fonda za zapadni Balkan

Saopćenje

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Više od dvadeset predstavnika organizacija civilnog društva, univerziteta i općina prisustvovalo je danas predstavljanju nedavno otvorenog javnog poziva Fonda za zapadni Balkan za prijavu projekata iz oblasti regionalne saradnje u oblastima kulture, obrazovanja, i održivog razvoja.  

Na početku skupa, održanog u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, prisutnima su se obratili šefica Odsjeka za OSCE, Vijeće Evrope i regionalne inicijative u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Miranda Sidran, izvršni direktor Fonda za Zapadni Balkan (Western Balkan Fund, WBF) Gjergj Murra, te voditelj programa za civlno društvo u Delegaciji EU u BiH Vladimir Pandurević. 

Skupu su prisustvovali i predstavnici ambasada Švicarske Konfederacije, Republike Češke i Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini. 

Predstavljeni su tehnički detalji 4. javnog poziva u okviru WBF, na koji se s projektima mogu prijaviti organizacije civilnog društva, obrazovne i kulturne institucije, poslovna udruženja, te jedinice lokalne uprave. Finansijsku podršku ovom pozivu pružila je i Evropska unija. Ukupna vrijednost grantova je 400.000 eura, koji će biti dodijeljeni pojedinačnim projektima od najviše 15.000 eura. 

Više detalja o javnom pozivu koji je otvoren do 23. decembra može se naći na web stranici WBF http://westernbalkansfund.org/. 

WBF su osnovali ministri vanjskih poslova Zapadnobalkanske šestorke 2015. godine, uz podršku Višegradske grupe. Osnovni cilj Fonda je podsticanje saradnje članica Fonda za Zapadni Balkan kroz zajedničke projekte organizacija i institucija u regiji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH. 

(FENA) J. Č.
Vezane vijesti