Bosna i Hercegovina     | 29.11.2021. 13:30 |

Palmer i Eichhorst sa CIK-om i nevladinim sektorom o izbornim reformama (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Specijalni američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst danas su u Sarajevu s predstavnicima Centralne izborne komisije BiH i nevladinih organizacija razgovarali o izbornom procesu u BiH.

Zaključili su da od donosioca odluka još nema ponuđenog rješenja, te da SAD i Evropska unija snažno podržavaju proces koji treba dovesti da se naredni izbori održe na korektan i demokratski način.

- Mi smo tu da podržimo nastojanja postizanja dogovora o ograničenoj ustavnoj reformi i izbornog reformi. SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Smatramo da je izborna reforma i ograničena ustavna reforma veoma važna za funkcionalnost institucija BiH na kretanju BiH putem naprijed ka evropskim i evroatlanskim institucijama – rekao je Palmer.

S nevladinskim organizacijama, kaže, razgovarano je o integritetu izbornog procesa, te smatra važnim da izbori u BiH budu korektni i transparentni, kao i da se vrati povjerenje građana.

- Vrijeme nam ističe da bi se osigurale kredibilne izmjene i dopune Izbornog zakona. Cilj je osigurati održavanje izbora u oktobru naredne godine na način koji je pravičan, transparentan, nediskriminatoran uz punu funkcionalnost institucija. Još uvijek ništa u ovom trenutku nije razmatrano u smislu nekih konkretnih prijedloga niti smo došli do nivoa detalja iz razloga što težimo jednom što transparentnijem i inkluzivnijem procesu koji će uključiti sve one koji su relevatni - kazala je Eichhorst.

Predsjednik Centralne izborne komisije Željko Bakalar ističe da s obzirom na političku klimu u BiH i predstavnici međunarodne zajednice traže moduse kako bi našli mogućnost da uvjere bh. političare o nužnosti izmjena Ustava i Izbornog zakona.

- Ukazali smo na probleme organizacijske prirode i na činjenicu da sve izmjene koje treba da uslijede moraju da se dese veoma brzo. Izbora mora biti i sve druge bi bilo sunovrat demokraciji - naveo je Bakalar.

Izvršna direktorica Transparency International u Bosni i Hercegovini Ivana Korajlić kaže da cijeli ovaj proces pregovora oko izborne reforme ne daje razlog za nikakav optimizam.

- Mislim da je vrijeme poprilično isteklo. Pitanje je na koji način i kako će se postići bilo kakav dogovor imajući u vidu da imamo samo nekoliko mjeseci do raspisivanja izbora. Upozoravamo da je sama transparentnost cijelog ovog procesa nedovoljna. Nemamo konkretnih informacija o kakvih se rješenjima trenutno pregovara sa liderima tri ključne političke stranke u BiH. To otvara prostor za različite manipulacije – rekla je Korajlić.

Vehid Šehić iz Koalicije Pod lupom naglasio je da izborna reforma mora biti apsolutno transparentna.

- Svjedoci smo da od političkih lidera čujemo različite izjave, nikad jedinstvene. To stvara zabunu kod građana BiH. Izmjene Izbornog zakona moraju se što prije napraviti – poručio je Šehić.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6813/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1C0VIl2d58PMKmmthG6TaT7FkyrA49-OX?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Počela druga faza glasanja u Indiji

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu