Svijet

Kina - SAD ne bi trebale gajiti nikakve iluzije prema Tajvanu

Internet

PEKING, 25. novembra (FENA) – Nema prostora za kompromis oko Tajvana i Sjedinjene Države ne bi trebale gajiti nikakve iluzije prema tome, saopćilo je kinesko ministarstvo odbrane u četvrtak, dodajući da je Washington u posljednje vrijeme učinio niz “provokacija”.

Kina tvrdi da je tajvansko pitanje najosjetljivije u odnosima sa Sjedinjenim Državama, zemljom koja je također najbitniji međunarodni saveznik Tajvana i glavni dobavljač oružja.

Oštre razlike također su izražene tokom virtualnog sastanka u ovom mjesecu između američkog predsjednika Joa Bidena i njegovog kineskog kolege Xi Jinpinga. Xi je izjavio da se oni na Tajvanu koji traže nezavisnost i njihove pristalice u Sjedinjenim Državama “igraju s vatrom”.

Upitan na mjesečnom brifingu za novinare u Pekingu da prokomentira kinesko-američke vojne odnose u svijetlu tih razgovora, portparol kineskog ministarstva odbrane Wu Qian izjavio je da su zdravi i stabilni odnosi dobri za obje strane i da je to ono što svijet očekuje.

Kina je spremna sa očuva razmjenu mišljenja i saradnju sa Sjedinjenim Državama, dodao je.

- Već neko vrijeme američka strana, ipak, daje mnogo neodgovornih izjava i čini brojne provokativne akcije u Tajvanu, Južnom kineskom moru i s izviđačkim akcijama sviojih ratnih brodova i aviona - kazao je Wu.

 

Demokratski Tajvan osuđuje Kinu zbog pojačanog diplomatskog i vojnog pritiska, u pokušaju da prinudi otok da prihvati kineski suverenitet.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen obećala je braniti otok rekavši da samo njegov narod može odlučivati o njegovoj budućnosti, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.
Vezane vijesti