Kultura     | 22.11.2021. 15:15 |

Muzičko-scenski program povodom Dana državnosti u BKC-u Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Svečani program pod nazivom "Most generacija" bit će održan 25. novembra u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Muzičko-scenski program koji će trajati četiri sata, od 18.00 do 22.00, održava se pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, uz podršku Gradske uprave Grada Sarajeva i SABNOR-a KS, a cjelokupan program će prenositi Televizija Sarajevo, saopćeno je iz BKC-a.

Ulaz je slobodan, a program koji će biti realizirani u Velikoj dvorani BKC-a, publika će moći pratiti i putem nekoliko video ekrana (video zidova) koji će biti postavljeni u ulaznom atriju ove kulturne institucije, ali i na trgu Susan Sontag, ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

Na velikoj sceni BKC-a nastupit će brojni izvođači, a program je podijeljen u nekoliko cjelina. Prvi dio nosi naziv „Zajedno“ i nastao je u saradnji sa Savezom amaterskih kulturno-umjetničkih društva Kantona Sarajevo (SAKUD). Tako će na velikoj sceni, nastupiti predstavnici svih KUD-ova koji rade i djeluju u Kantonu Sarajevo.

Manifestaciju će na početku programa, izvođenjem pjesme „Zemljo moja“, svečano otvoriti hor, orkestar i profesori muzičke škole "Mimika Music School", pod rukovodstvom Mirele Jusić-Dreković.

U okviru drugog dijela programa, bit će održan koncert „Song of Liberation“, a bit će izvedene pjesme posvećene ideji slobode i ravnopravnosti nastale diljem svijeta. U tom dijelu programa nastupa Marija Šestić (vokal), uz pratnju muzičara: Dino Šukalo (akustične i električne gitare, elektronika, vokal), Adis Sirbubalo (klavijature, elektronika, harmonika), Amar Češljar (bubnjevi, elektronika, vokal), Edvin Hadžić (bas gitara, gitara, vokal) i Narcis Zečić (vokal, flauta). Autor aranžmana je Dino Šukalo, a na repertoaru će između ostalih biti i kompozicije svjetski poznatih izvođača kao što su David Bowie, Bob Marley, Leonard Cohen...

Treći dio programa nosi naziv „Most“, a nastupit će grupa Anchy & The Moondogs sa gostima (Davor Sučić - Sejo Sekson, Mustafa Čizmić, Renata Kurtalić i drugi). Bit će izveden repertoar antifašističkih kompozicija iz Drugog svjetskog rata, ali i patriotskih pjesama koje su nastale u periodu devedesetih godina, tokom agresije, kada je Bosna i Hercegovina bila ponovo suočena sa fašizmom.

Manifestacija će biti završena nastupom sarajevske grupe "Velahavle", koji će publici predstaviti i pjesme sa novog albuma "22:22", a objavljen u aprilu ove godine, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

I druga predstava baleta „Orašar“ u Sarajevu uskoro rasprodana

Femi Kuti & The Positive Force i Dado Topić & Time Company na Baščaršijskim noćima 22. jula

Festival 'Baščaršijske noći' 1. jula otvara izložba 'Priče iz Templa' (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana