Bosna i Hercegovina     | 18.11.2021. 16:04 |

Vlada FBiH utvrdila Ncrt zakona o javno-privatnom partnerstvu FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) - Vlada Federacije BiH je utvrdila Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu (JPP) FBiH, kao dugoročnom partnerskom odnosu između javnog i privatnog partnera koji podrazumijeva pružanje javnih usluga ili zadovoljenje javnog interesa (javne potrebe) putem projekata JPP-a.

Partnerski odnos javnog i privatnog partnera se odvija udruživanjem svih oblika resursa na ugovornoj ili statusnoj osnovi.

Predmet JPP-a je istraživanje, projektovanje, izgradnja, sanacija, rekonstrukcija, upravljanje i održavanje kapaciteta radi pružanja usluga i/ili izgradnje objekata radi zadovoljavanje javnih potreba u svim oblastima (sektorima) u kojima javni partner (javno tijelo) ima kontrolu, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH.

Dva su osnovna oblika ugovora putem kojih se ostvaruje partnerstvo javnog i privatnog sektora. Jedan je u u kojem se partnerstvo zasniva isključivo na ugovornim vezama radi nabave usluge raspoloživosti prostora i/ili javnih usluga, a drugi u kojem partnerstvo uključuje formiranje zajedničkog privrednog društva, a radi nabave usluge raspoloživosti prostora i/ili javnih usluga.

Predmet JPP-a ne može biti isključivo istraživanje, izgradnja, isporuka robe, kao niti isključivo koncesija za privredno korištenje opšteg ili drugog dobra.

Privatni partner snosi rizik i ima značajnu odgovornost u pogledu upravljanja kapacitetima tokom cijelog trajanja JPP ugovora, a što se definiše ugovorom.

Jedan od ciljeva JPP-a je da omogući transparentan, nediskriminatoran i jasan pravni okvir, u zakonom određenom postupku, radi utvrđivanja uslova pod kojima domaće i/ili strane privatne pravne osobe mogu realizovati projekte s javnim partnerima.

Zakon stvara osnovu za uspješno ugovaranje i izvođenje projekata JPP-a, radi efikasnijeg korištenja javnog i opšteg dobra, kao i za nove izvore prihoda, infrastrukture i usluge.

Novim zakonom definisani su tržišna raspodjela rizika između javnog i privatnog partnera, zanavljanje vrijednosti javnog dobra i opšteg dobra, povećanje efikasnosti, produktivnosti i konkurencije, te racionalno korištenje javnih dobara.

UTVRĐEN PRIJEDLOG IZMJENA ZAKONA O PRODAJI STANOVA NA KOJIMA POSTOJI STANARSKO PRAVO
 

Vlada FBiH je utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Jednom od izmjena je postotak od 70 posto za izdvajanje u stambene fondove za jedinice lokalne samouprave smanjen na 30 posto, pri čemu se vodilo računa o zaštiti njihove imovine i pravnih interesa na najbolji mogući način, a da istovremeno funkcija fonda ne bude ugrožena.

Izmijenjen je i član 39e. Prema novopredloženom rješenju, nosiocu prava koji je zaključio pravno obavezujući ugovor, a napustio je stan u FBiH i nakon toga iz istog stambenog ili novoosnovanih stambenih fondova oružanih snaga država nastalih iz bivše SFRJ stekao novo stanarsko ili pravo koje odgovara tom pravu, sticanjem novog stana raskida se ugovor o otkupu stana u FBiH, te nema prava na njegov povrat niti na upis prava vlasništva.

Nosilac prava koji je zaključio pravno obavezujući kupoprodajni ugovor iz člana 39 stav 1 Zakona, a koji je nakon 14. decembra 1995. godine ostao u službi u oružanim snagama izvan teritorija BiH i nije stekao novo stanarsko ili tome odgovarajuće, umjesto upisa prava vlasništva po zaključenom ugovoru ima pravo na naknadu od FBiH u iznosu od 1.000 KM po kvadratnom metru stana, umanjenu za amortizaciju po stopi od jedan posto godišnje.

Pravo na ovu naknadu ostvaruje nosilac prava iz pravno obavezujućeg ugovora kojem je zahtjev za vraćanje stana odbijen.

Nosilac stanarskog prava ili član njegovog porodičnog domaćinstva koji nije zaključio pravno obavezujući ugovor o otkupu stana i nije stekao novo stanarsko ili pravo koje odgovara tom pravu, a čiji je zahtjev za povrat stana odbijen u skladu sa članom 3a. Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima, ima pravo na naknadu od FBiH. Naknade će biti isplaćene u dvije jednake godišnje rate, a zahtjev za naknadu podnosi se u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja je, u postupku pripreme ovog zakonskog rješenja, osiguralo saglasnost Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH, kao i uvažilo značajan dio sugestija općina.

O POSLANIČKIM INICIJATIVAMA I PRIJEDLOZIMA ZAKONA

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, utvrdila mišljenja kojim se, uz detaljna obrazloženja, ne prihvataju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak u FBiH, koji su podnijeli delegat u Domu naroda Aner Žuljević i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić, te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima FBiH, kojeg je, po skraćenom postupku, predložio Klub poslanika DF u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada je usvojila izjašnjenja o neprihvatanju Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji su podnijeli predsjednik Kluba zastupnika SDPBiH u Predstavničkom domu Damir Mašić i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević, te inicijative za donošenje izmjena i dopuna ovog zakona koju je podnio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirsad Pindžo.

Vlada FBiH prihvatila je izjašnjenja Federalnog ministarstva pravde o inicijativi za davanje autentičnog tumačenja Zakona o nasljeđivanju u FBiH, koju je u parlamentarnu proceduru uputio predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Adnan Efendić, uz obrazloženje da su odredbe Zakona jasne i nedvosmislene, te nije potrebno njihovo autentično tumačenje.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bibliotečkoj djelatnosti FBiH, koji su podnijeli delegat u Domu naroda Vibor Handžić i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Čudić, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta Vlada je utvrdila da mišljenje nije moguće dati jer Zakon o bibliotečkoj djelatnosti nije donesen u Federaciji BiH, već je državni zakon, koji je donesen na nivou Republike BiH i objavljen u “Službenom listu RBiH” broj 37/95.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o odobravanju izvještaja o poslovanju JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo za 2020. godinu.

Poreznoj upravi FBiH data je saglasnost za adaptaciju i izvođenje radova na objektu „Vila Braun“ u Sarajevu s ciljem prilagođavanja prostora za smještaj njenih organizacionih jedinica.

Prihvaćena je informacija Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH o mogućnosti smještaja federalnih institucija u slobodni prostor od 13. do 18. sprata u zgradi Vlade FBiH. Također je, na prijedlog Službe, Izvozno-kreditnoj agenciji BiH na privremeno korištenje za šest mjeseci u 2022. godini dat prostor u ovoj zgradi.

Federalna vlada je donijela Odluku o ustupanju bez naknade roba iz Federalnih robnih rezervi Crvenom križu FBiH.

Danas je usvojen i kvartalni izvještaj o napretku Projekta „Hitni projekt za COVID-19 za Federaciju BiH“ za period juli - septembar 2021. godine.

Vlada FBiH se upoznala sa izvještajem Nezavisnog odbora o radu zamjenika direktora Federalne uprave policije koji obavlja dužnost direktora Federalne uprave policije za treći kvartal 2021. godine.

Federalna vlada potvrdila je da je Nadzorni odbor JP Nacionalni park Una dostavio izvještaj o radu za period juli - septembar 2021. godine.

Upoznala se i sa izvještajem o realizaciji godišnjih planova rada federalnih ministarstava i drugih organa federalne uprave, federalnih upravnih organizacija i federalnih institucija za period juli - septembar 2021. godine, kao i informacijom o uspostavljanju novog Programskog okvira za IPA III.

Donesena je Odluka o usvajanju metodologije izrade Programa integrisanja BiH u Evropsku uniju i obaveza federalnih organa uprave, federalnih upravnih organizacija i drugih federalnih institucija u kontekstu planiranja, izrade, provođenja, praćenja i izvještavanja u okviru programa integrisanja BiH u EU.

Vlada je usvojila informaciju o realizaciji preporuka u Federaciji BiH iz zaključnih zapažanja o Šestom periodičnom CEDAW izvještaju BiH i zadužila Generalni sekretarijat Vlade FBiH da ovu informaciju dostavi Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH radi izrade izvještaja na nivou Bosne i Hercegovine.

KADROVSKA RJEŠENJA

Vlada FBiH je donijela potrebne akte o poništavanju i ponovnom raspisivanju javnog konkursa za izbor i nominovanje za imenovanje članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo.

Date su prethodne saglasnosti za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora BH Telecoma d.d. Sarajevo, zbog isteka mandata, kao i da za vršioce ovih dužnosti do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca, budu imenovani Fuad Cuplov, Amina Pilav, Mirko Rogić, Mugdim Mandžuka, Haris Delizaimović i Nedin Dedić.

Imenovan je Mirsad Jašarević za v.d. direktora Feroelektra d.d. Sarajevo, na period od tri mjeseca, sa zaključkom da se pokrene stečajni postupak za Feroelektro u ovom periodu.

Za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društva opunomoćeni su Stipo Buljan (UNIS Group d.o.o.) i Sanela Milavić-Repak (BH Telecom d.d. Sarajevo), navodi se u saopćenju Ureda Vlade FBiH za informiranje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta