Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 12:52 |

U tijeku obuka speleospašavanja GSS-a u BiH

FENA Mario Loncar

LIVNO, 28. listopada (FENA) - Sedamnaest gorskih spašavatelja koji su ispunili uvjete i prošli ulazne testove počelo je u petak devetodnevnu obuku speleospašavanja prema planu i programu Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSS u BiH).

Tehnički i psihofizički iznimno zahtjevna obuka održava se kroz tri vikenda praktičnim dijelom u speleološkim objektima u okolici Mostara i Ljubuškog, a teoretskim dijelom u sjedištu Hercegovačke gorske službe spašavanja Mostar.

Obuku izvodi 5 instruktora i instruktorskih kandidata speleospašavanja GSS-a u BiH.

Među polaznicima ovoga tečaja su i spašavatelji GSS-a Hercegbosanske županije (HBŽ). Po riječima pročelnika stanice GSS-a HBŽ-a Ante Dadića, radi se o jednom od najkompleksnijih tečajeva u školovanju za licenciranog gorskog spašavatelja.

U uvodnom dijelu tog tečaja provjerava se fizička sprema i tehnika kretanja u speleološkim objektima, zatim slijede tehnike samospašavanja, a nakon toga tehnike spašavanja unesrećene osobe iz speleološkog objekta.

- U nastavku aktivnosti očekuje nas još vježba spašavanja sa žičare što je priprema za zimsku i skijašku sezonu - kazao je Dedić.

GSS HBŽ ima 21 redovitog člana, a uskoro bi ova stanica trebala dobiti pet novih članova. Pored toga, oko 20 osoba je na dispoziciji i oni se angažiraju prema potrebi.

- Kada pričamo o akcijama spašavanja, ove godine imali smo nekoliko potražnih akcija i evakuacije tijela utopljenika, dvije akcije u zimskim uvjetima na planinama Prenj i Dinara te spašavanje ruskog državljanina s planine Kamešnice. Što se tiče akcije na Prenju, alpinist je smrtno stradao od lavine, a druge dvije akcije su sa sretnim završetkom - istaknuo je Dedić.

U tijeku je otvoreni javni poziv za primanje novih kandidata za članove GSS-a HBŽ-a na koji se mogu javiti sve punoljetne osobe koje su spremne volonterski se baviti ovim pozivom.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

GSS kod Gruda spasio nestalu osobu

Trodnevni tečaj medicine gorskog spašavanja u Čapljini

Tečaj ljetnih tehnika spašavanja Gorskih službi spašavanja u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'