Bosna i Hercegovina     | 22.10.2021. 12:29 |

Sindikat traži poboljšanje prava uposlenika u organima uprave ZDK-a

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 22. oktobra (FENA) - Delegacija Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Federacije Bosne i Hercegovine (SSDSiN FBiH) pregovarala je danas s Vladom Zeničko-dobojskog kantona o utvrđivanju osnovice plaće za 2022. godinu te isplati regresa i zaostalih potraživanja po tužbama i presudama za državne službenike i namještenike u sudskoj vlasti i javnim ustanovama ZDK-a.

-Stav ovog sindikata je da se poboljšaju prava uposlenika koji rade u organima uprave u ZDK-u. Činjenica je da je saradnja s Vladom ZDK dosad bila na jednom zavidnom nivou, a što očekujemo i u narednom periodu. Ovaj sindikat u prošloj godini, s obzirom na pandemiju koronavirusa i sve one uslove koje smo imali, nije imao nikakvih specifičnih zahtjeva za određene povećanja. S obzirom da su sada troškovi i standard života porasli, danas smo imali radni sastanak na kojem smo donijeli zahtjeve vezane za poboljšanje tih uslova - kazao je na pres-konferenciji nakon sastanka u Vladi ZDK predsjednik tog sindikata Samir Kurtović.

Jedan od zahtjeva je, naveo je, poštivanje Kolektivnog ugovora u pogledu isplate toplog obroka te poštivanje odredbi vezano za godišnje odmore svih zaposlenika.

-Nastavit ćemo pregovore u narednih 10-15 dana vezano za osnovicu. Postoji opravdan osnov da dođe do određenog povećanja osnovice i da se primanja zaposlenika u organima uprave ZDK-a usklade sa ostalim budžetskim korisnicima, koji imaju u okviru školske spreme, puno veća primanja nego kolege koje rade u organima uprave - naveo je Kurtović.

Rekao je da je isplata zaostalih potraživanja po tužbama i presudama jedan je "od velikih problema ZDK-a“.

-Zato što su ta potraživanja blizu 300 miliona KM. Mi smo, kao Sindikat, predložili da svake godine, ono što je Zakon o izvršenju budžeta predvidio- određeni iznos za isplatu po tužbama, da se ponude vansudske nagodbe. Onako kako je to riješeno u Vladi FBiH, koja je to riješila na jedan kvalitetan način. Tako da smo to predložili i ovdje - kazao je Kurtović.

Potrebno je, smatra, napraviti strategiju da se u narednih pet godina, svim osobama koje imaju potraživanja, ponudi vansudska nagodba.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Za nabavku i održavanje medicinske opreme te prevenciju zdravlja u ZDK izdvojeno 1.380.000 KM

Pivić na čelu tima za implementaciji projekta izgradnje nove Kantonalne bolnice Zenica

Hamas kaže da izraelski prijedlog nije ispunio palestinske zahtjeve, ali da je u razmatranju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta