Bosna i Hercegovina     | 22.10.2021. 09:33 |

SDA: Vlada TK predložila povećanje bruto plata zaposlenih za čak 2,4 miliona KM

FENA Saopćenje

TUZLA, 22. oktobra (FENA) - Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini Tuzlanskog kantona smatra da građani Tuzlanskog kantona neće osjetiti blagostanje u Budžetu TK.

Naime, pojašnjavaju, rebalansom Budžeta TK za 2021. godinu došlo je do povećanja planiranih prihoda u iznosu oko devet miliona KM, što je rezultat 60 miliona KM više prihoda, nego što je to imala ranija Vlada TK.

Riječ je o povećanju prihoda po osnovu indirektnih poreza za 21 milion KM, te 19 miliona KM iz 2020. godine koje je ostavila prethodna Vlada TK i 39 miliona KM sredstava MMF-a.

Ono što je posebno indikativno, navode, je da su prosvjetni radnici nezadovoljni ovim rebalansom jer iz vladajuće većine smatraju da još nije vrijeme za povećanje plata zaposlenicima u obrazovanju.

- Ovaj saziv Vlade Tuzlanskog kantona, navode, dobro se potrudio da poveća tekuće rashode, a da veoma malo sredstava od povećanja prihoda ostavi za nabavku stalnih sredstava i razvoj, svega 10,06 posto - istitču u SDA TK.

Tako je Vlada predložila da se za povećanje bruto plata i naknada troškova zaposlenih i doprinosa izdvoji čak 2,42 miliona KM. Razlog povećanju plata su nova zapošljavanja i plaćanje za učinjene greške vezane za odluku da se smjene svi direktori osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvo unutrašnjih poslova došlo je do smanjenja sredstava u iznosu od 560.000 KM, zbog dužine konkursnih procedura i dinamike prijema zaposlenika, a Univerzitetu u Tuzli planirano je smanjenje sredstava u iznosu od 896.000 KM.  

- Vlada TK se dobro pobrinula da budžetski korisnici plate greške koje su učinjene dosadašnjim prijedlozima koje je usvojila aktualna vladajuća većina - zaključuje se u saopćenju Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada TK odobrila duplo više sredstava za kulturu

Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 33.500 KM za košarkašku reprezentaciju BiH

Premijer TK ambasadorici Lagerlöf čestitao ulazak Švedske u NATO

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!