Stranačke aktivnosti     | 21.10.2021. 17:38 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje


Izjava za javnost


Predsjednik Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović, susreo se danas u Banjaluci sa Dervom Sejdićem, predsjednikom Udruženja „Kali Sara – Romski informativni centar“ i jednim od dva aplikanta pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

- Razgovarali smo o demokratskoj težnji da se anomalije koje su dovele do tužbe i na kraju i presude pred Evropskim sudom za ljudska prava poprave i smatram da je potrebno naći rješenje koje odgovara presudi suda u Strazburu, koja će eliminisati diskriminaciju sve i jednog građanina koji živi u ovoj zemlji, a poštujući nadležnosti i dvoentitetsko uređenje BiH. Prenio sam stav da PDP podržava direktan izbor jednog člana Predsjedništva BiH sa teritorije Republike Srpske, a druga dva iz FBiH. Tu već godinama postoji saglasnost političkih subjekata iz Republike Srpske, međutim ista ne postoji u FBiH, što je veliki politički izazov, rekao je Borenović.

Borenović je rekao da veoma poštuje dugogodišnje napore koje Dervo Sejdić ulaže u demokratizaciju društva, ali i njegovu borbu za poboljšanje političkog, socijalnog i ekonomskog položaja Roma u Republici Srpskoj i BiH.


S poštovanjem,

Banja Luka, 21.10.2021.
Informativna služba PDP-a

 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana