Kultura     | 19.10.2021. 13:01 |

Osnaženje saradnje Kršćanskog radničkog pokreta (MCL) i HKD Napredak

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19.oktobra (FENA) - Predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča i dopredsjednik Miroslav Landeka primili su izaslanstvo prijateljske organizacije Kršćanskog radničkog pokreta (MCL) iz Italije, a koje su predvodili glavni tajnik MCL-a Antonio Inchingoli i predsjednik Opće skupštine MCL-a Piergiorgioa Sciacquae, saopćeno je iz HKD Napredak.

U posjet Napretku predstavnici MCL-a stigli su u pratnji troje mladih volontera iz Italije. Oni će u Sarajevu boraviti idućih godinu dana i raditi na zajedničkom projektu pod nazivom „Mostovi mira“, te tako biti u službi doprinosa trajnom miru i dijalogu u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju se navodi da je prilikom susreta istaknuto kako su HKD Napredak i MCL prijateljske organizacije koje su to prijateljstvo i formalizirale potpisivanjem Sporazuma o suradnji, a sami počeci prijateljstva vežu se uz zajednička sudjelovanja na konferencijama kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Republici Hrvatskoj.

MCL je naklonost Napretku pokazao lobiranjem da i Napredak postane punopravni član EZA-e, čiji je počasni predsjednik Napretka Franjo Topić danas član Upravnog odbora.

Predstavnici Napretka i MCL-a su se dogovorili kako žele još snažnije ojačati svoje veze, te realizirati i sudjelovati na zajedničkim projektima, ali i značajnim jubilejima koja slijede, kako za HKD Napredak, tako i za MCL.

Na sastanku je bilo riječi i o razmjeni studenata i premošćivanja jezičnih barijera uz edukacije članova društva, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Italiji. Predstavnici MCL-a i Napretka su najavili i suradnju između Udruge Mladih HKD Napredak i mladih volontera iz Italije koji bi trebali udruženim snagama raditi na značajnim projektima za obje ove organizacije, ali i društvo u cjelini.

U tom cilju dogovoreno je da se u Rimu i službeno potpiše i novi redefinirani Sporazum o suradnji dva društva, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Čestitka HKD Napredak povodom Ramazanskog bajrama

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu