Svijet     | 18.10.2021. 18:53 |

Predsjedavajući češkog Senata: Zeman ne može obavljati dužnosti zbog zdravlja

FENA Internet

PRAG, 18. oktobra (FENA) - Zdravstveni problemi sprječavaju češkog predsjednika Miloša Zemana u obavljanju svojih dužnosti, rekao je u ponedjeljak predsjedavajući češkog Senata Miloš Vystrcil.

Predsjedavajući češkog Senata rekao je da pismo koje je primio iz praške vojne bolnice u kojoj se Zeman liječi kaže da 77-godišnji predsjednik nije u mogućnosti raditi, prenosi Associated Press. 

Prema pismu koje je potpisao direktor bolnice Miroslav Zavoral, Zeman nije u mogućnosti obavljati "nikakve dužnosti iz zdravstvenih razloga", a dugoročna prognoza je "vrlo neizvjesna". Rečeno je da je Zemanov povratak na njegove dužnosti u sljedećih nekoliko sedmica "vrlo neizvjestan".

Zeman je hitno prevezen u vojnu bolnicu češkog glavnog grada 10. oktobra, dan nakon izbora za donji dom parlamenta.

U bolnici su ranije rekli da je Zeman na odjelu intenzivne njege u stabilnom stanju, ali daljnji detalji o njegovoj trenutnoj zdravstvenoj situaciji nisu poznati.

Kao predsjednik, Zeman ima ključnu ulogu u uspostavljanju nove vlade. Iako je ured predsjednika uglavnom ceremonijalan, češki predsjednik odgovoran je da odabere jednog stranačkog lidera koji će sastaviti vladu nakon parlamentarnih izbora.

Ako Zeman ne može obavljati svoje predsjedničke dužnosti zbog bolesti ili drugih razloga, premijer i predsjedavajući oba doma parlamenta preuzimaju njegova predsjednička ovlaštenja.

Novi predsjedavajući donjeg doma će izabrati premijera ako se to dogodi. Novi sastav donjeg doma češkog parlamenta se prvi put sastaje 8. novembra kako bi izabrali predsjedavajućeg i druge dužnosnike.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Milanović: Ostajem predsjednik RH, ostavku podnosim nakon izborne pobjede

Češki poljoprivrednici ponovo protestuju u Pragu

Alexander Stubb preuzeo dužnost novog predsjednika Finske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo