Svijet

Švedska i Danska pauzirale upotrebu vakcine Moderna za mlađe osobe

Internet

STOCKHOLM, 6. oktobra (FENA) - Švedska i Danska saopćile su u srijedu da će pauzirati upotrebu vakcine koju proizvodi kompanija Moderna za mlađe starosne grupe nakon izvještaja o mogućim rijetkim nuspojavama, poput miokarditisa.

Švedska zdravstvena agencija saopćila je da će pauzirati primjenu vakcine za osobe rođene 1991. godine i kasnije, budući da podaci ukazuju na povećanje miokarditisa i perikarditisa kod mladih i mlađih odraslih osoba koji su bili vakcinisani. Ta stanja uključuju upalu srca i srčanih ovojnica.

- Veza je posebno jasna kada je u pitanju Modernina vakcina Spikevax, posebno nakon druge doze - navodi se u saopćenju zdravstvene agencije, dodajući da je rizik od oboljenja vrlo mali, prenosi Reuters.

Danska je saopćila da je, iako je već koristila vakcinu Pfizer/Biontech kao glavnu opciju za osobe u dobi od 12 do 17 godina, odlučila pauzirati davanje vakcine Moderna osobama mlađim od 18 godina prema "principu opreza".

- Prema preliminarnim podacima postoji sumnja na povećan rizik od upale srca, kada se vakciniše Modernom - navodi se u saopćenju Danske zdravstvene uprave.

Referirajući se na podatke iz još neobjavljene nordijske studije, koji bi sada bili poslani Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) na daljnju procjenu. Konačni podaci se očekuju u roku od mjesec dana, dodaje se.

Švedska i Danska sada preporučuju Cominarty vakcinu iz kompanije Pfizer/Biontech.

(FENA) B.D.