Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje

Imamo sve potvrde od naših nadležnih institucija, ali i iz regiona da je u Republiku Srpsku sve do sada uvožen isključivo tehnički gas namijenjen željezarama, kaže predsjednik SDS Mirko Šarović.

On je pozvao medije i nadležne organe da direktno iz Siska, gdje se nalaze postrojenja za tehnički gas, koja nemaju dozvolu hrvatskih nadležnih organa za proizvodnju i promet medicinskog kisika, zatraže informaciju o tome kada i koliko puta je preduzeće TGT Tehnogas uvezao tehnički gas.

„I sve su to radili tako što su u našoj agenciji registrovali gas iz Pule gdje zaista postoji dozvola za medicinski kiseonik, a uvozili jeftinije. Dakle, registrovali su jedno, podmetali drugo. Nikada nisu uvezli medicinski kiseonik koji je potpuno prečišćen, koji ima certifikat i tretira se kao lijek“, rekao je Šarović i dodao da se sve to može lako provjeriti.

Dokaze imate, navodi Šarović i u Upravi za indirektno oporezivanje, jer je na dokumentaciji prilikom uvoza uvijek pisalo „tečni kiseonik“ a nikada medicinski.

To se, dodaje on vidi i na pečatu TGT Tehnogas gdje jasno piše „Fabrika tehničkih gasova“.

„Čuli smo od njih teze da je, iako nije medicinski, „kisik čist“ i da nema veze je li medicinski. Pa zašto onda cijeli svijet koristi isključivo medicinski kisik? Zašto postoji evropska regulativa za medicinski kisik? Zašto u evropskoj FARMAKOPEJI postoji propis za medicinski kiseonik ako to nije lijek. Što mi svi idemo po lijekove u apoteku? Što lijekova nema na tezgi na pijaci i onaj što nabavlja i prodaje kaže: evo imam ja dokaz da je dobar. Svaki lijek pa i kisik mora biti kvalitetan da bi djelovao da bi izliječio“, napominje Šarović.

On upozorava da nastavljaući praksu zamajavanja javnosti predstavnici vlasti uporno izbjegavaju da kažu da Agencija za lijekove jedina posjeduje Kontrolni laboratorij koji je dio mreže evrpskih regulatornih laboratorija za lijekove i jedina je ovlaštena i osposobljena da kaže šta je ispravno a šta ne.

„Tako je u cijelom svijetu. Koliko su bitni lijekovi i regulativa za lijekove govori činjenica da u Evropskoj uniji svaka zemlja članica ima svoju državnu agenciju za lijekove gdje rade eksperti koji kažu ovo je lijek i ovo može na tržište a ovo nije lijek i ovo ne može“, istakao je Šarović.

Takođe, dodaje Šarović, sakrili su i da su prilikom uzimanja uzorka i kontrole, prema propisu bili dužni obezbijediti prisustvo inspektora iz Agencije za lijekove, što naravno nisu učinili.

On ističe da kiseonik kao lijek ne može testirati „akreditovano tijelo“ već isključivo nadležna labaratorija za lijekove.

„Sakrili su i da Agencijom za lijekove BiH upravlja Stručno vijeće čiji član, od osnivanja je Lazar Prodanović, i da su upravo članovi iz SNSD glasali za pravilnik koji sada pokušavaju osporiti!
Kriminal, posebno ovako strašnih razmjera, se mora prestati prikrivati političkim pričama a prema našim informacijama Republičko javno Tužilaštvo već je zatražilo informacije od nadležnih organa o ovom slučaju kao i Okružno Tužilaštvo Bijeljina“, kazao je Šarović.


Sektor za
politiku i medije

SDS
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.