Svijet     | 18.09.2021. 12:18 |

Putin pozvao SAD i NATO da snose troškove obnove u Afganistanu

FENA Internet

MOSKVA, 18. septembra (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u petak navečer Sjedinjene Američke Države (SAD) i Sjevernoatlantski savez (NATO) da snose troškove obnove u Afganistanu.

Putin, koji je u COVID samoizolaciji, video javljanjem je prisustvovao na dva samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO) i Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), koji su održani u glavnom gradu Tadžikistana Dušanbeu

Izrazivši podršku uspostavljanju kontakata između SCO-a i Afganistana, Putin je naglasio da bi organizacija trebala udvostručiti napore u spriječavanju prijetnji terorizma, trgovine drogom i vjerskog ekstremizma koji potječu iz Afganistana, prenosi Anadolija. 

Putin je rekao da bi SAD i NATO trebali snositi troškove obnove ratom razorenog Afganistana jer su uglavnom odgovorni za tamošnju situaciju.

“Podržavamo odluku o pokretanju iranskog procesa članstva u SCO-u, koja je podnesena na odobrenje Vijeću šefova država SCO-a“, poručio je Putin.

Izrazivši ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u dolini Panjshir i općenito zbog najnovijih dešavanja u Afganistanu, Putin je pozvao na bližu saradnju između oružanih snaga zemalja članica SCO-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo