Bosna i Hercegovina     | 27.07.2021. 16:06 |

TK - Prezentirane ključne mjere u borbi protiv korupcije

FENA Saopćenje

TUZLA, 27. jula (FENA) - Tim za prevenciju korupcije Vlade Tuzlanskog kantona uz podršku Misije OSCE-a BiH održao je danas interresorni sastanak na kojem su prezentirane ključne mjere. U fokusu su bile mjere čija je implementacija predviđena u prvoj godini po usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije 2021 - 2024. godine i  Akcionog plana za provođenje strategije za borbu protiv korupcije 2021 - 2024. godine, odnosno mjere koje je potrebno provoditi kontinuirano.  

Predstavnici Vlade TK, Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), pravosuđa, Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, Zavoda za javno zdravstvo, te institucija u nadležnosti kantona imali su priliku aktivno učestvovati u diskusiji o provedbi strateških mjera.

Naglasivši da u dosadašnjoj borbi protiv korupcije naša zemlja ima generacijske neuspjehe i da to trenutno predstavlja najveći problem Bosne i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić kazao je da je za suočavanje s tim Vlada TK počela ozbiljnim pripremama.

- Prva priprema je označila izradu Strategije borbe protiv korupcije koju danas prezentiramo i u kojoj faktički određujemo iskorake, koje ćemo u sljedeće četiri godine, u kojima ćemo provesti ovu strategiju, da označimo kao prioritetne. Tu se nalazi čitav set institucionalnih zakona, normi. Neke zakone smo već proveli kroz Skupštinu TK i sve je to, dakle, napor da pokažemo da ovo društvo može istrajati u borbi protiv korupcije - kazao je Hodžić.

O procesu izrade strategije govorio je predsjednik Tima za prevenciju korupcije Tuzlanskog kantona Miralem Halilović te su prezentirane mjere iz oblasti zdravstva, obrazovanja i unutrašnjih poslova, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

Među strateškim ciljevima u borbi protiv korupcije identificirani su, pored ostalog, razvijanje, promoviranje i provođenje preventivne antikorupcijske aktivnosti u javnom i privatnom sektoru, te unaprjeđenje procesa imenovanja i razrješavanja rukovodilaca javnih institucija, zapošljavanja svih uposlenika, jačanja etike i integriteta u javnim istitucijama.

Borba protiv korupcije, rečeno je ovom prilikom, podrazumijeva uključivanje značajnih kapaciteta tijela za sprječavanje korupcije i institucija sa obavezama iz strategija i akcionih planova na svim nivoima vlasti  u Bosni i Hercegovini.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom