Svijet     | 22.07.2021. 12:53 |

Liverpool uklonjen sa liste svjetske kulturne baštine UNESCO-a

FENA Internet

LIVERPOOL, 22. jula (FENA) - Engleski grad Liverpool uklonjen je s  liste UNESCO-a  svjetske baštine jučer jer su nove zgrade narušile ljepotu viktorijanskih dokova koji su se savršeno uklapali u izgled grada, što ga čini tek trećim mjestom koje je uklonjeno s ovog prestižnog popisa.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) stavila je Liverpool 2004. godine na listu svjetske kulturne baštine, pridruživši ga tako znamenitostima poput Kineskog zida, Tadž Mahala i Kosog tornja u Pizi.

Nakon glasanja koje su proveli članovi kineskog Odbora za svjetsku baštinu, UNESCO je zaključio da nove zgrade u Liverpoolu narušavaju gradsku "autentičnost i integritet".

Liverpool koji je i rodni grad Beatlesa stavljen je na popis svjetske kulturne baštine kao priznanje za njegovu ulogu kao jedne od najvažnijih svjetskih luka tokom 18. i 19. stoljeća ali i zbog njegove arhitekture.

Joanne Anderson, gradonačelnica Liverpoola, rekla je da je odluka o uklanjanju grada s popisa "neshvatljiva" jer dolazi deset godina nakon posljednjeg posjeta UNESCO-ovih dužnosnika. Anderson je rekla da se nada žalbi na odluku.

Jedina druga mjesta koja su prethodno skinuta sa liste su utočište za divlje životinje u Omanu 2007. godine nakon krivolova i gubitka staništa te dolina Dresdenske Labe u Njemačkoj 2009. godine kada je izgrađen most sa četiri trake preko rijeke.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo