Svijet     | 22.07.2021. 07:46 |

Spasilački brod Sea-Watch 3 ponovo u Mediteranu

FENA Internet

RIM, 22. jula (FENA) - Brod  Sea-Watch 3, namijenjen  za spašavanje migranata koji naiđu na probleme dok pokušavaju doći  u Evropu iz Afrike, vratio se na pučinu nakon boravka u Španiji.

"Nakon duge blokade, vratili smo se na posao", napisala je u srijedu na Twitteru organizacija Sea-Eye sa sjedištem u Berlinu.

Sada je brod na putu prema središnjem Mediteranu, a putovanje bi moglo potrajati nekoliko dana.

Ova se organizacija pokazala nepopularnom kod nekih vlada mediteranskih država koje tvrde da će migranti vjerojatnije pokušati prijeći opasni pomorski put ako znaju da brod patrolira kako bi ih spasio, navodi dpa.

No,  iz organizacije za spašavanje migranata  tvrde da su ljudi dovoljno očajni da ipak krenu na put i treba im pomoć kad upadnu u nevolje.

Sea-Watch 3 zadnji je put migrante spasio iz mora u martu. Zadržan je na Siciliji, dok su dužnosnici talijanske obalne straže rekli da su zabrinuti zbog njegove plovidbenosti.

Sea-Eye, dobrotvorna organizacija koja nadgleda spasilačka plovila, negira tvrdnje o dotrajalosti plovila i ostalim primjedbama koje dolaze na njihovu adresu.

Prošlog ljeta Sea-Watch 3 je zaustavio operacije mjesecima, ali je 2021. godine krenuo u nove misije nakon generalnog remonta u Španiji.  Iz organizacije Sea-Eye su saopćili da  su njemačke i španske vlasti potvrdile  sigurnost plovila.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!