Bosna i Hercegovina

U Bosni kolovozi mokri, u Hercegovini pretežno suhi

Saopćenje, Ilustracija

SARAJEVO, 19. jula (FENA) -  U Bosni su kolovozi mokri, dok se Hercegovini saobraća po pretežno suhom kolovozu.

Upozorava se na odrone kamenja i zemlje na kolovoz, a posebno izdvajaju putni pravac Turbe-Karanovac, gdje su odroni kamenja jutros intezivni.

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena,  zbog jutarnje magle i niske oblačnosti.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. 

Na autoputu A-1 zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova, dok se zbog rekonstrukcije silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, saobraća usporeno, jednom trakom. 

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.  

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava. 

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj. 

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Srebrenik-Orašje, Doboj-Rudanka i Stolac-Hutovo.  

Na graničnim prijelazima zadržavanja su do 30 minuta.

(FENA) F.F.