Kultura     | 13.07.2021. 15:06 |

'Markiranje i dekorisanje praznine' Jusufa Hadžifejzovića u Galeriji 'Zvono'

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 13. jula (FENA) - Izložba radova umjetnika Jusufa Hadžifejzovića "Markiranje i dekorisanje praznine" bit će večeras otvorena u Galeriji "Zvono" koja se nalazi u prostoru Galerije Charlama.

Jusuf Hadžifejzović autor je specifičnog likovnog izraza koji ovaj put kao inspiraciju uzima ukrštenice na koje je, nakon popunjavanja polja traženim pojmovima, likovno intervenisao.

Govoreći danas medijima uoči otvaranja izložbe o razlozima za nastanak tog rada, ističe da je pet mjeseci tokom pandemijske izolacije boravio kod brata u rodnom Prijepolju.

- Znači u zatvoru. Šta ljudi rade u zatvoru? Najviše rješavaju ukrštene riječi da bi ubili vrijeme. Ja sam rješavao ukrštene riječi i ubijao vrijeme. Onda sam drugi put dekorisao to što sam radio i opet ubio vrijeme - kazao je Hadžifejzović.

Dekorisao je ukrštenice tako da prvo riješi križaljku, a onda ono što je riješio oboji jednom bojom, što nije znao drugom bojom, a upute kako treba trećom bojom.

- Tako da kompoziciju ne pravim ja nego slučaj, šta ne znam ili šta znam - pojasnio je.

Hadžifejzović je također u radu poznat i po depoart umjetnosti unutar koje spašava predmete od bacanja, dekoriše ih i pretvara u umjetnost.

Voditelj Galerije "Zvono" Saša Bukvić kazao je da je i ova izložba samo nastavak načina i principa po kojem Jusuf Hadžifejzović radi.

- Zadnji ciklus koji je radio je sa prazninama, a ova ima dvije vrste praznina. Jedan dio galerije su markirane, a drugi dio su dekorisane praznine - kazao je Bukvić.

Izložba će se moći pogledati do 30. jula.

Jusuf Hadžifejzović je bosanskohercegovački umjetnik sa internacionalnom reputacijom koji posljednjih godina živi i stvara u Sarajevu. Poznat je kao performans umjetnik, bavi se instalacijom i depografijom.

Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Stojana Ćelića. Postdiplomski studij završio je u Dizeldorfu (Njemačka) na Državnoj akademiji umjetnosti, u klasi profesora Klausa Rinkea. Kao voditelj galerije savremene umjetnosti Charlama Depot 2009. godine je upriličio SubDokumenta u prostorima privrednog grada Skenderija gdje i danas vodi galeriju i Centar kulturnih aktivnosti CeKa Charlama.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom