Bosna i Hercegovina     | 10.07.2021. 09:51 |

Krenuo 9. biciklistički maraton Goražde – Srebrenica

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10.jula (FENA) – U organizaciji Biciklističkog kluba Goražde jutros je iz grada na Drini krenuo 9. biciklistički maraton "Goražde - Srebrenica“.

Riječ je o tradicionalnom događaju kojim goraždanski biciklisti odaju počast žrtvama genocida.  

- Iako je interes bio i veći, u maratonu ove godine učestvuje deset biciklista i drago nam je da nastavljamo tradiciju kojom dajemo svoj doprinos obilježavanja godišnjice genocida. I ove godine nastojali smo uključiti mlađe bicikliste koji su se vrijedno pripremali za ovaj događaj u namjeri da dostojanstveno odamo počast žrtvama genocida u Srebrenici – kazao je predsjednik kluba Adnan Efendić.

Naglasio je da će biciklisti na putu do Potoačara preći dionicu dugu oko 170 km

- Prolazimo dionicu Novo Goražde – Rogatica – Sokolac – Han Pijesak – Vlasenica – Milići – Bratunac i u Potočare bi trebali stići večeras između 20 i 21 sat, zavisno od vremenskih uslova. I na ovaj način želimo poslati poruku da je Goražde uvijek uz Srebrenicu i da se žrtve genocida neće i nikada ne smiju zaboraviti'' - kazao je predsjednik Biciklističkog kluba Goražde.

Jučer su prema Srebrenici krenuli i goraždanski maratonci, a u organizaciji Muftijstva goraždanskog i Vlade BPK Goražde, počast žrtvama genocida danas u podne  će biti odata kroz aktivnost "Stani za čovječanstvo''.

Organizatori su pozvali građane da se, ma gdje bili i ma što radili u tom trenutku, zaustave na minut i tako odaju počast  žrtvama. U 12 sati ovim povodom bit će zaustavljen i promet na Trgu branilaca grada, dok će se sa svih munara u isto vrijeme BPK učiti salla žrtvama genocida.

U organizaciji Planinarskog kluba Goražde – Maglić sutra će se održati drugi po redu pohod Goražde – Posestra, gdje je izgrađen kompleks Memorijalna šuma Srebrenica 8.372 kojom Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, a koja je od centra grada udaljena simboličnih 11 kilometara.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo