Svijet     | 05.07.2021. 09:18 |

Čileanska Ustavna konvencija izabrala autohtonu ženu za predsjednicu

FENA Internet

RIO DE JANEIRO, 5. jula (FENA) - Članovi čileanske Ustavne konvencije izabrali su autohtonu ženu iz naroda Mapuche za svoju predsjednicu dok izrađuju novi ustav.

Elisa Loncon postigla je apsolutnu većinu u drugom krugu glasanja s 96 od 155 glasova na Ustavnoj konvenciji u nedjelju u Santiagu .

Ustavna konvencija zadužena je za izradu novog ustava, o kojem će Čileanci glasati na referendumu. Ovo tijelo od 155 člana, izabrano u maju. Njegovi članovi su advokati, nastavnici, jedna domaćica, naučni i socijalni radnici, veterinari, pisci, novinari, glumci i ljekari. Najmlađi član ima 21 godinu, polovina su žene, dok je 17 mjesta rezervisano za predstavnike autohtonih naroda.

"Želim zahvaliti svima što su glasali za Mapuchea i ženu koja će promijeniti istoriju ove zemlje", rekla je Loncon, naučnica, u svom prvom govoru nakon izbora.

Govorila je na mapudungun jeziku kojim govori Mapuche narod  i na španskom.

"Ova konvencija transformirat će Čile u višenacionalni Čile, interkulturni Čile", rekla je.

Jaime Bassa, nezavisni kandidat i pravnik, advokat koji je izabran za potpredsjednika, također predstavlja novu politiku zemlje.

Nezavisni kandidati i ljevičarske opozicione stranke dobro su prošli na izborima za Ustavnu konvenciju u maju, osvojivši oko 40 posto mjesta.

Konvencija mora predstaviti novi ustav u roku od godinu dana. U oktobru je Čile velikom većinom glasao za izradu novog ustava.

Trenutni tekst iz 1980. godine datira iz vremena vojne diktature generala Augusta Pinocheta 1973-90.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu