Bosna i Hercegovina     | 23.06.2021. 14:08 |

Vježba 'Koordinacija 2021' - Provjera efikasnosti bh. institucija tokom prirodnih nesreća (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 23. juna (FENA) - Simulacijska vježba “Koordinacija 2021“, čiji je cilj testiranje sistema koordinacije, rukovođenja i postojećih planova u odgovoru na vanredne situacije, održana je danas u Sarajevu u okviru Programa bilateralne saradnje Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Vježba uključuje nadležne institucije svih nivoa vlasti iz sistema zaštite i spašavanja u saradnji s nevladinim organizacijama (NVO). U vježbi učestvuje i ekspertni tim iz SAD-a sastavljen od predstavnika inžinjerijskog korpusa Vojske SAD-a (USACE) i Inicijative CMEP (Civil Military Emergency Program) Tima SAD-a, te predstavnika Agencije za upravljanje u vanrednim situacijama države Maryland uz posredovanje Kancelarije za odbrambenu saradnju (ODC Bosnia) Ambasade SAD-a u BiH.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić istakao je da je danas održana uspješna simulacija vježbe koja za cilj ima da provjeri interne procedure efikasnosti i efektivnosti institucija u BiH u smislu odgovora na prirodne, ali i druge nesreće.

- Nalazimo se na seizmički aktivnom prostoru i ova vježba je dizajnirana kao provjeri sposobnost države da odgovori na nesreću zemljotresa. Međutim, sličan scenarij se koristi i kod drugih nezgoda izazvanih klimatskim promjenama, drugim nesrećama, ali nesrećama koje je izazvao čovjek - istakao je.

Da bi odgovorili na izazove i nesreće koje se iznenadno pojavljuju, ministar Cikotić kaže da svi moraju biti dobro pripremljeni te da je dobra koordinacija i saradnja institucija jako važna u funkciji spašavanja života ljudi, ali i smanjenja štete. 

- Ovo je kompleksna vježba koja bi trebala da provjeri međusobnu koordinaciju, vezu i funkcionalnost svih institucija. Ključni mehanizam je saradnja, koordinacija i brzina odgovora institucija, te mehanizam međunarodne saradnje i civilno-vojna saradnja - istakao je Cikotić te zahvalio SAD-u na donaciji tri komandno-terenska vozila vrijedna 450.000 dolara.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić istakao je da je ta vježba bila potrebna BiH. Izrazio je nadu da će nakon vježbe iskustva i naučene lekcije biti dobre i da neće biti situacija kao do sada.

- Ministarstvo odbrane i Oružane snage će i dalje pomagati građanima, jer priroda ne poznaje nacionalne ni administrativne granice - zaključio je Podžić.

Komandant Nacionalne garde Marylanda Timothy Gowen kazao je da je, unatoč pandemiji koronavirusa, partnerstvo ostalo jako i čvrsto, te dodao da su posljednjih 16 mjeseci virtualno održavali sastanke i vježbe.

- Naše oružane snage će i dalje nastaviti zajedničkim snagama učiti, raditi i to će nas ojačati i povesti nas u bolju budućnost. Bez obzira jesmo li u Maryilandu ili BiH, uvijek ćemo biti jedni uz druge, a to je upravo kako i treba biti - zaključio je.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson istakao je da vježba naglašava važnost saradnje između vojnih i civilnih struktura te nevladinog sektora u kriznim situacijama.

- U naporima koji se ulažu u oporavak od bilo kakve katastrofe, saradnja između svih ovih agencija je ključna - poručio je.

Istakao je da je iskustvo Nacionalne garde Marylanda u odgovoru na krizne situacije ono što oni mogu ponuditi razvoju sposobnosti civilnih struktura i oružanih snaga u BiH koje su zadužene za tu vrstu aktivnosti.

- Oružane snage su organizacija koja pored svoje osnovne misije uvijek treba biti partner civilnim organizacijama u odgovoru na prirodne katastrofe i druge krize, pored misija osiguranja mira i deminiranja. Pozivam sve u BiH da investiraju u izgradnji kapaciteta OSBiH za bolji odgovor u kriznim situacijama - istakao je ambasador.

Pripreme za vježbu započele su "Radionicom o konceptu i ciljevima" u decembru 2019. Domaćini ovoj radionici i nastavku planiranja bili su Ministarstvo odbrane i Oružane snage i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Kancelarijom za odbrambenu saradnju, Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini, a podržali su je: Europska komanda Sjedinjenih Država (US EUCOM), Federalna uprava civilne zaštite,  Uprava civilne zaštite Republike Srpske i Odjeljenje za javnu sigurnost Brčko Distrikta BiH.

Pogledajte https://fena.ba/video/6086

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1yrAYSYbTQ4VySy3AYNHaShmyObHGE_zV?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!