Sport     | 21.06.2021. 09:15 |

Košarkašice BiH danas protiv Hrvatske za plasman u četvrtfinale Eurobasketa

FENA Haris Dedović

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas se sastaje sa selekcijom Hrvatske za plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Francuskoj i Španiji.

Izabranice selektora Gorana Loje grupnu fazu Eurobasketa okončale su na drugoj poziciji sa dvije pobjede i jednim porazom. U prvom kolu savladale su favoriziranu Belgiju, a potom i Tursku, dok su u posljednjem kolu poražene od Slovenije. Upravo taj poraz bio je odlučujući u borbi za prvo mjesto koje direktno vodi u četvrtfinale. Na kraju su tri selekcije imale isti učinak a Belgija je zahvaljujući koš-razlici izborila lidersku poziciju.

Košarkašice BiH zauzele su drugo mjesto i u baražu za četvrtfinale sastaju se s trećeplasiranom ekipom iz D-gupe, selekcijom Hrvatske, koja je u posljednjem kolu ubilježila jedinu pobjedu savladavši Češku. Košarkašice BiH su u pripremama odigrale dva meča sa Hrvatskom u Poreču i pretrpjele dva poraza. No, ti mečevi nisu nikakvo mjerilo, pogotovo uzimajući u obzir da u kadru nije bila Jonquel Jones, inače prva skakačica i drugi strijelac grupne faze EP-a.

- Istina, obje utakmice smo izgubili tijesnim rezultatom, ali to nisu mjerodavni mečevi iz razloga što za nas nije nastupala Jones, a i njima su nedostajale određene igračice. Utakmica na Evropskom prvenstvu će dati pravu sliku odnosa snaga - kaže selektor Lojo.

- Analizirat ćemo greške koje smo pravili protiv Slovenije, pogotovo u drugoj četvrtini. Ono što me raduje jeste taj karakter koji smo ponovo pokazali kada smo s minus 25 poena razlike utakmicu vratili u egal za samo deset minuta, serijom 23-2. Moramo biti maksimalno angažovani i fokusirani u svim segmentima, pogotovo u tim nekim odbramenim zadacima - dodao je.

Selektor naglašava kako je uspjeh već postignut plasmanom u drugi krug, među najboljih 12 ekipa u Evropi.

- Sada nam se pruža prilika da učinimo novi iskorak, eventualnom pobjedom bismo napravili još jedan historijski uspjeh i plasirali se među top osam reprezentacija na kontinentu - istakao je selektor.

Susret BiH - Hrvatska igra se od 18 sati u dvorani Rhenus Sport u Strasbourgu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo