Bosna i Hercegovina     | 01.06.2021. 14:46 |

OSBiH domaćin Konferencije načelnika odbrane/generalštabova zemalja Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. juna (FENA) - Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) domaćin su ovogodišnje 14. konferencije načelnika odbrane/generalštabova zemalja Balkana o vojnoj saradnji (Forum B-9), koja će biti realizovana od 7. do 9. juna u Sarajevu.

Konferencija načelnika odbrane/generalštabova zemalja Balkana o vojnoj saradnji predstavlja izuzetno važnu inicijativu za jačanje multinacionalne vojne saradnje u regionu kojom se potvrđuje želja za jačanjem regionalne saradnje između oružanih snaga sa ciljem promocije regionalne stabilnosti i sigurnosti, kao i jačanju već uspostavljenih i traženju novih mehanizama saradnje u regiji Balkana.

Članice B-9 foruma su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Pored predstavnika zemalja članica, kao gosti ovogodišnje konferencije će učestvovati i predstavnici Vojnog komiteta NATO-a, Vojnog komiteta EU, Združene komande NATO snaga u Napulju, Komande američkih snaga u Evropi kao i predstavnici zemalja posmatrača, odnosno predstavnici oružanih snaga Hrvatske i Slovenije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana