Stranačke aktivnosti     | 02.05.2021. 11:13 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

SAOPĆENJE PLATFORME ZA PROGRES O ODRŽANIM PROTESTIMA

 

Juče, 1. maja 2021. godine, održani su protesti sindikata povodom Međunarodnog praznika rada. U kompleksnom i institucionalno urušenom bosanskohercegovačkom društvu nije jednostavno pronaći odgovore i rješenja za mnoga pitanja. Ipak, prirodno je da se nakon jučerašnjih protesta svi mi zapitamo da li politička elita glas sindikata u borbi za prava radnika uopšte čuje i  imaju li oni stvarnu ulogu na tržištu rada u budućnosti.

Uzimajući u obzir grubo iskorištavanje radnika i nepravde koje im se čine, kršeći time njihova osnovna prava zagarantovana zakonima Bosne i Hercegovine, odgovor na gore postavljeno pitanje bi trebao biti: "DA". Sindikati imaju budućnost i  moraju imati veću ulogu i  utjecaj na procese u društvu.

Platforma za progres, pored brojnih zadataka koje na ovom polju država mora riješiti, smatra da je neophodno i osigurati neutralnost, nezavisnost  i apolitičnost sindikata, kao i prostor da sindikati ravnopravno sudjeluju u kreiranju odnosa na tržištu rada i ostvaruju svoja, Ustavom i međunarodnim aktima zagarantovana prava.

Ovim putem izražavamo podršku protestima radnika kao izrazu nezadovoljstva postojećim stanjem i njihovim zahtjevima za pravednijom raspodjelom i boljim uslovima rada, pri tome poštujući njihovu nezavisnost i pravo na borbu za bolje uslove rada.

Mi, radni građani, smo oni koji, ne samo da svakodnevno stvaramo nove vrijednosti svojim radom, već čuvamo i čast i vrijednosti stečene borbom onih prije nas.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'