Bosna i Hercegovina     | 25.03.2021. 10:23 |

Huseinagić: Ako dođe Sputnik V, za vakcinaciju ćemo morati otvoriti i neke sale

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 25. marta (FENA) - Zdravstvene ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu spremno će dočekati najavljeni novi kontigent vakcina za masovniju imunizaciju protiv korona virusa zaposlenika i stanovništva u tom kantonu - potvrdio je Feni direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić.

U dosadašnja dva ciklusa imunizacije, napominje Huseinagić, u tom je kantonu vakcinisano oko 1.480 zdravstvenih radnika te osoblja zdravstvenih ustanova i staračkih domova.

-U stavri, mi smo u dva ciklusa dobili po 740 vakcina i one su već distribuirane. Nemamo još informaciju kada bi trebale stiči nove vakcine, ali ne vjerujem da će stići prije ponedjeljka. Odnosno, imunizacija neće početi prije ponedjeljka, jer ako vakcine i dođu u Fedraciju Bosne i Hercegovine, odnosno u Mostar, dogovor je da se ne vakciniše tokom vikenda- napominje Huseinagić.

U prva dva ciklusa vakcinacije, podsjeća Huseinagić, vakcinisani su zaposlenici Kantonalne bolnice Zenica, Opće bolnice Tešanj te staračkih domova, ali i nekih privatnih zdravstvenih ustanova.

-Završetak vakcinacije osoblja javnih i privatnih zdravstvenih ustanova ostaje prioritet, kao i staračkih domova. Svi će oni biti vakcinisani u lokalnim domovima zdravlja. Kada stigne novi, veći kontigent vakcina, slijedi imunizacija starih osoba i hroničnih bolesnika, kao i novinara, koji su u našem kantonu također stavljeni na listu prioriteta- kaže Huseinagić.

Najava dolaska 500.000 doza vakcine Sputnik V, objašnjava Huseinagić, značit će da će za potrebe imunizacije tom vakcinom morati biti angažirane i neke sportske dvorane po gradovima i općinama i u tom kantonu.

-Te vakcine mogu biti na sobnoj temperaturi najviše dva sata pa ćemo, kao i Srbija, morati otvoriti i neke sportske sale- kaže Huseinagić, koji dodaje da će o tome odlučivati lokalni domovi zdravlja, koji provode proces imunizacije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!