Svijet     | 09.03.2021. 14:31 |

Izvještaj UN-a o zračenju u Fukushimi: Nije bilo povećanog rizika od raka

FENA Internet

BEČ, 9. marta (FENA) - Nuklearna katastrofa u elektrani Fukushima u Japanu nije izazvala nikakvu statistički uočljivi štetu po stanovništvo, navodi se u novom izvještaju Naučne komisije UN-a za posljedice atomskog zračenja (UNSCEAR).

Nuklearno zračenje zbog nesreće u Fukushimi nije povećalo rizik od raka izvan normalnog, navodi se u izvještaju objavljenom u utorak, na desetu godišnjicu katastrofe.

Naučnici su ustanovili da rast broja slučajeva raka štitne žlijezde među djecom nije povezan s povećanim zračenjem, nego zbog opširnijih analiza koje su dovele do izvještavanja o više oboljelih.

U drugim regijama i zemljama bez izlaganja radioaktivnom zračenju također je uočen povećan broj oboljelih od raka štitne žlijezde, saopćio je UNSCEAR.

Japan je 11. marta 2011. bio zahvaćen snažnim potresom i cunamijem u kome je poginulo ukupno 18.500 ljudi. Prirodna katastrofa također je dovela do kvara na nuklearnoj elektrani Fukushima i zračenje koje je bilo rezultat kvara prinudilo je 160.000 stanovnika na evakuaciju.

To je najteža nuklearna katastrofa nakon nesreće u ukrajinskom gradu Černobilu 1986. godine.

- To je katastrofa, ali nije radijacijska katastrofa - izjavila je radijacijski biolog Anna Friedl, koja zastupa UNSCEAR u Njemačkoj, za dpa.

U poređenju s Černobilom, Fukushima je izbacila manje radijacijskih supstanci koje su uglavnom pale u more umjesto na tlo. Japansko stanovništvo također je konzumiralo manje zagađene hrane, kazala je Friedl.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta