Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje, Ilustracija

Naša stranka: Jedina važna papirnata potvrda data gospodinu Novaliću je potvrđena optužnica za pranje novca

Povodom izjave premijera FBiH Fadila Novalića da je njegova Vlada bila jedna od „najuspješnijih na cijelom svijetu“ te da je za to dobio „papirnatu potvrdu od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)“, reagovao je Klub Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH:

„Jedina papirnata potvrda koju posjeduje gospodin Novalić, a u vezi je s uspjehom u borbi protiv pandemije, je potvrđena optužnica Suda BiH koja ga tereti za krivično djelo zloupotrebe položaja, trgovine utjecajem, zatim za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, krivo sastavljanje finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Novalić, međutim, izbjegava da govori o posljedicama koje takva optužnica ostavlja na njegov (ne)rad i suočavanju s vlastitom odgovornošću koja je davno trebala rezultirati ostavkom.

Nikakve potvrde ni WHO-a ni bilo koga drugog, čak i kad bi postojale, ne mogu neutralisati porazne statističke podatke o broju umrlih od posljedica zaraze koronavirusom te o broju zaraženih gdje je FBiH, kad se gleda procentualno, iznad svjetskog prosjeka. Tu su i ekonomski i privredni pokazatelji, gdje šteta koju nanosi pandemija nije kao u razvijenim zemljama svijeta, ali samo zbog toga jer se vlast koju predvodi Novalićeva stranka u koaliciji s HDZ-om i SNSD-om potrudila da prije pandemije opustoši sve što se dalo opustošiti. I, što je najgore, broj vakcinisanih nam je na svjetskom dnu – nula.

Ono što ti podaci prizivaju nisu nikakve potvrde o uspjehu, već daljnje optužnice od kojih su najteže one koje upućuju najdirektnije pogođene žrtve pandemije.

Jedino što u ovom trenutku može donekle umiriti njihov gnjev jeste hitna akcija na suzbijanju pandemije. Prije svega mislim na masovnu vakcinaciju stanovništva. A za početak, bilo bi dobro da Novalić barem prestane građanima dosipati so na ranu tragikomičnim pokušajima pravdanja vlastitog nerada.“

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.