Svijet     | 05.03.2021. 08:48 |

Japan poziva snage sigurnosti Mijanmara da zaustave nasilje nad demonstrantima

FENA Internet

TOKIO, 5. marta (FENA) - Japan je pozvao snage sigurnosti Mijanmara da zaustave nasilno suzbijanje protesta protiv prošlomjesečnog vojnog puča, nakon što je  u srijedu 38 ljudi ubijeno u najsmrtonosnijem danu demonstracija do sada.

"Oštro osuđujemo nastavak upotrebe nasilja nad civilima uprkos ponovljenim pozivima međunarodne zajednice," rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare glasnogovornik japanske vlade Katsunobu Kato.

Japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi podijelio je zabrinutost zbog najnovije upotrebe sile od strane mijanmarskih sigurnosnih snaga u telefonskom razgovoru sa svojim indonezijskim kolegom Retnom Marsudijem u četvrtak, što je njihov drugi poziv od puča 1. februara, prenosi agencija Kyodo.

Motegi je rekao da Japan cijeni i pozdravlja napore Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN) da komunicira s Mijanmarom.

Desetočlani blok održao je u utorak ministarsku videokonferenciju po nalogu Indonezije i pozvao na deeskalaciju situacije u Mijanmaru i dijalog radi mirnog rješavanja političke krize nakon puča.

Japan će i dalje snažno apelirati na vojsku da vrati demokratski izabranu vladu i pusti državnu čelnicu Aung San Suu Kyi i ostale uhapšene u puču, rekao je Motegi u razgovoru s indonezijskim kolegom Marsudijem.

Mijanmarske snage sigurnosti u srijedu su otvorile vatru na demonstrante.

Broj poginulih sada je premašio 50, a više od 1.200 i dalje je u pritvoru, rekla je Christine Schraner Burgener, specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za zemlje jugoistočne Azije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'