Svijet     | 01.03.2021. 17:00 |

Ministri inicijative C-5 razgovarali o proširenju EU na zapadni Balkan

FENA Agencije

LJUBLJANA, 1. ožujka (FENA) - Ministri vanjskih poslova Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije razgovarali su u ponedjeljak na Brdu kod Kranja o pandemiji Covida-19 i širenju Europske unije na zapadni Balkan, u svjetlu uloge koju će Slovenija u drugoj polovici godine imati kao predsjedateljica Vijeća EU-a.

Riječ je o sastanku na ministarskoj razini neformalne skupine "Central 5" (C5), koju su lani oformile te države, s ciljem usklađivanja regionalnih pitanja vezanih za taj srednjoeuropski prostor.

Anže Logar, slovenski šef diplomacije, kolegama iz susjednih država je predstavio prioritete Slovenije kod preuzimanja predsjedanja EU-om, među kojima su oporavak nakon pandemije Covida-19 i otpornost EU-a na krize, ali i daljnje širenje EU-a na zapadni Balkan, što su svi podržali.

Razgovaralo se i o stanju u borbi s epidemijom Covida-19, koja je posebno teška u Slovačkoj i Češkoj. Logar je nakon sastanka kazao da im je ponudio medicinsku pomoć svoje države, a bilo je riječi i o strategiji cijepljenja protiv Covida-19 u pojedinim zemljama.

Po ocjeni austrijskog ministra za europske i međunarodne poslove Alexandera Schallenberga situacija s Covidom ostaje vrlo ozbiljna i predstavlja izazov za sve, a zahtijeva i mnogo susjedske suradnje.

Schallenberg je obećao punu potporu Sloveniji tijekom njenog predsjedavanja EU-om. "Očekivanja su velika i ovo ne smije biti još jedna izgubljena godina za zapadni Balkan", kazao je austrijski ministar, dodavši da Austrija u regiji ima velike interese.

Češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček zauzeo se je za što manje restrikcija za radnike migrante pri prelasku međusobnih granica u epidemiji te podržao slovenske prioritete za EU u pogledu ekonomskog oporavka nakon pandemije i širenja integracije na zapadni Balkan.

Madžarski ministar Peter Szijjarto kazao je da je Mađarska za razliku od većine u EU otvorena i za uvođenje ruskih i kineskih cjepiva protiv Covida-19.

"To odakle je cjepivo ne smije biti političko, nego samo stručno pitanje", naglasio je Szijjarto, te dodao da bi zbog nužnosti cijepljenja većinje stanovništva pri odobravanju cjepiva kao sigurnih i učinkovitih nacionalni regulatori trebali imati prednost pred Europskom agencijom za lijekove (EMA).

Slovački ministar za vanjske i europske poslove Ivan Korčok izrazio je, međutim, zadršku prema cijepljenju cjepivima iz trećih država.

"Svi smo suočeni s nedostatkom cjepiva, no EMA je zadužena za odlučivanje o sigurnosti vakcine", kazao je i dodao da se o sigurnosti ruskog cjepiva Sputnjik V mora izreći medicinska struka, a ne politika, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'