Regija     | 17.02.2021. 17:50 |

Na Jarinju protest novinara zbog zadržavanja ekipe RTS-a

FENA Internet

PRIŠTINA, 17. veljače (FENA) - Novinari srpskih redakcija s Kosova okupili su se na administrativnom prelazu Jarinje na sjeveru Kosova i zatvaranjem puta pokušali da ukažu na kršenje slobode medija, jer ekipi emisije "Pravo na sutra" Radio-televizije Srbije, već treći dan kosovska policija ne dozvoljava da uđe na Kosovo.

Predsjednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić pozvao je predstavnike vlasti u Prištini da omoguće slobodu kretanja novinarima i nesmetano obavljaju svoj posao,  prenosi Kosovo online.

"Ovo je klasično maltretiranje, ugrožavanja ljudskih prava i medijskih sloboda.  Neshvatljivo je, da i predstavnici međunarodne zajednice kojima su puna usta slobode medija i koji nam govore da su slobodni mediji ogledalo jednog demokratskog društva šute na sve ovo. Neshvatljivo je da i predstavnici Srba u kosovskim institucijama šute- poručio je Ničić, podsjećajući  kako je ovo treća ekipa u posljednjih nekoliko dana koja je tu na prijelazu zadržana. 

Naime, dan izbora na Kosovu, na administrativnom prelazu Jarinje zadržane su i ekipe Regionalne televizije Kraljevo i Televizije Pink, kojima nije dozvoljeno da uđu na Kosovo.

Više od dvadesetak novinara položilo je televizijsku opremu i blokiralo put na oko pet minuta. Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Sloboda medija" i "Sloboda govora".

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu